Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приятелите са по-лоши от враговете: Променете кръга от приятели, за да не спрете развитието си

08 април 2023, 20:34 часа

Психолозите и експертите са съгласни, че човек се формира под въздействието на околната среда. Винаги можем да променим социалното си обкръжение, така че използвайте тази възможност в определени ситуации.

Защо понякога трябва да промените кръга на общуване?

Формиране на грешни възгледи. Сред нас има много хора, които имат радикални възгледи в определени области от живота. Нашите роднини и приятели често влияят върху нас и нашия мироглед, като се опитват да ни убедят в това, в което вярват. Такива хора могат да ви вкарат в грешния път. Истинските и добри приятели винаги ще се опитват да разберат вашата гледна точка или поне да не налагат своята.

Намалено самочувствие. Ненужните хора с отрицателна енергия много често причиняват намаляване на самочувствието и загуба на любов към себе си. Такива хора често ни критикуват без причина или се опитват да ни манипулират. Те също могат да се опитат да се издигнат за сметка на нашите недостатъци. Ако чувствате, че някой се възползва от вас, за да изгради увереността си, убивайки самочувствието ви, бягайте от този човек.

4 правила за общуване с приятели: Така ще сте винаги в добри отношения

Раздразнителност. Ако имате много токсични хора около вас, които ви манипулират или просто се държат негативно, това може да ви ядоса. Ако вашите приятели ви дразнят, не е нужно да сте около тях. Променете средата, защото общуването трябва да носи само радост, иначе защо изобщо да си търсите приятели.

Спиране на развитието. Можете да общувате с хора, които имат по-слабо развит интелект или по-ниско ниво на знания, мъдрост. Няма нищо лошо. Хората ни дърпат надолу, когато са скептични относно нашия успех и бъдеще. Ако някой не е толкова умен като вас, но не ви критикува и подкрепя вашите начинания, трябва да държите такъв приятел до себе си.

Умора. Във вътрешния ни кръг може да има енергийни вампири, както и хора, от които сме много уморени. Това са хленчещи, приятели с променливо настроение, избухливи личности. Ако след разговор с приятел се чувствате уморени и празни, трябва да спрете да говорите с него.

Защо имаме нужда от приятели?

Как да промените обкръжението си?

Направете нови запознанства. Само по себе си нищо няма да се промени. Бъдете готови за комуникация по всяко време и навсякъде. Новите запознанства ще ви помогнат да станете по-добри. Когато общуваме с някого, се развиваме.

Научете се да казвате "не" . За да промените кръга на общуване, изобщо не е необходимо напълно да прекъсвате всички контакти с роднини или познати. Просто спрете да отговаряте положително на всяка покана за гостуване. Ако усетите че не ви харесва, кажете „не“.

Запълнете празнотата с нещо. Когато спрете да общувате с някого, имате доста свободно време. Това става, когато отказваме да общуваме с тези, с които сме го прекарали най-много. В такива периоди трябва да намерите някакъв изход за себе си - дейност, която ще ви помогне да освежите самотата. Може да е спорт, ново хоби, четене, кино.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес