Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причината, поради която царевичните зърна не се усвояват в стомаха

11 юли 2024, 10:30 часа

Млечната царевица е един от най-консумираните продукти в света. В много страни се консумира на грил, а у нас през лятото се вари и се хапва с малко сол, много често на плажа. Както може би сте забелязали обаче, голяма част от царевицата не се смила в стомаха. Причината за това може да откриете по-долу.

Още: Повече ядене за по-малко стрес: 12 храни, които ще ви помогнат

Причини, поради които тялото не смила царевицата

Царевицата съдържа нишесте, което, когато зърното не е смляно, не се разгражда в стомаха. В случаи, когато царевицата не е добре сдъвкана, а просто глътната, тя преминава през храносмилателната система и излиза в непроменен вид. Нишестето в царевицата е много устойчиво, подобно на фибрите в някои плодове и зеленчуци. Специалистите казват, че фактът, че зърната царевица не се смилат в стомаха, е положителен.

Полезни качества на царевицата

Царевицата предлага разнообразни ползи за човешкото здраве. Тя съдържа витамини В и С, както и магнезий и калий.

Царевицата съдържа по-малко захар от ябълките

Млечната царевица е сладка и затова се предполага, че съдържа много захар. Един кочан царевица съдържа същото количество калории като една ябълка, но по-малко от четвърт от захарта.

Храна за микробиома на стомаха

Млечната царевица има високо съдържание на неразтворими фибри, които са полезни за добрите бактерии в стомаха и ги подхранват.

Не съдържа глутен

Много хора имат ограничена толерантност към глутен. Млечната царевица не съдържа глутен. Във вид на брашно царевицата се използва за приготвяне на безглутенова паста, която е по-здравословен вариант в сравнение с другите алтернативи.

Богата на фибри

Повечето от нас имат недостиг на фибри в организма. Както и всяко друго зеленчуково растение, млечната царевица е отличен източник на фибри, които са полезни за храносмилателната система.

Още: 6 недооценени здравословни храни, които трябва да ядете по-често

Избирайте царевица с добре оформени кочани, зелени листа и златисти косички. Информирайте се за времето на прибиране на реколтата и купувайте само прясна царевица, защото с времето зърната трансформират захарта в нишесте и губят своята сладост и сочност.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес