Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При преяждане вечер - ето какво първо да направим

08 юли 2024, 11:33 часа

Обличате пижамата си, загасяте светлината и сте готови за сън, но стомахът ви има други планове. Общият дискомфорт, киселинният рефлукс и киселините са разочароващо препятствие, ако сте приели обилна вечеря или късна закуска. Не се тревожете! С няколко съвета, трикове и предпазни мерки може да се радвате на добър сън, дори и след преяждане.

1. Спете на лявата страна
По-малко вероятно е да имате гастроезофагеален рефлукс, ако спите на лявата си страна. В проучване участниците се облягат както на дясната, така и на лявата си страна. След облягането хората забелязаха,, че имат по-малко проблеми с гастроезофагеален рефлукс, когато спят на лявата си страна.
Изследванията сочат, че спането на дясната страна обостря киселините.

2. Повдигнете си главата
Повдигането на леглото ви с около 15 см може да предотврати киселините. За да направите това, поставете дунапренови кубчета под задната част на леглото, за да повдигнете главата или ги пъхнете директно под възглавницата.

3. Използвайте джинджифил
Джинджифилът помага за облекчаване на разстроен стомах. Дъвчете малко прясно настърган джинджифил или изпийте чаша джинджифилов чай. Проучвания показват, че коренът от джинджифил може да помогне да се отървете от гаденето и повръщането. Освен това, притежава противовъзпалителни и противоязвени ползи. Джинджифилови дъвки, бонбони или бира също са страхотна опция.

Преяждане: 6 неща, които се случват с тялото ви, когато прекалите с храната

4. Леки упражнения преди лягане
Леките упражнения ще ви помогнат да се почувствате малко по-комфортно. Не е нужно да правите пълна тренировка - кратка, бавна разходка из дома може да облекчи дискомфорта, докато храната ви се смила. Леко разтягане също може да ви помогне да се почувствате по-добре. Издърпайте ръката си през гърдите, за да направите основно разтягане на рамото. Наклонете врата си напред и малко надясно. След това, като използвате дясната си ръка, внимателно насочете главата си надолу. Задръжте тази позиция за 30 секунди, за да си осигурите хубаво разтягане на врата. След това сменете страните.

5. Спете в широки и удобни пижами
Не обличайте стегнати шорти или тениски за лягане. Тесните дрехи оказват натиск върху стомаха ви, което може да доведе до киселини. Вместо това, изберете чифт широки пижами, които няма да ви стягат по никакъв начин.

6. Оптимизирайте мястото за спане
Направете спалнята си възможно най-тъмна и комфортна. Затворете всички завеси или щори, така че светлината да не прониква през прозорците. Според експерти оправянето на леглото ви всеки ден може да подобри съня ви.

7. Приемайте антиациди
Антиацидите са бързо решение при киселини. Ако това е причината за проблеми със съня, вземете това лекарство без рецепта. И все пак, не го приемайте всяка вечер - твърде много антиациди на базата на магнезий могат да доведат до диария, докато твърде много антиациди на базата на алуминий или калций може да доведат до запек. Внимателно прочетете етикета на антиацида, който приемате.

Какво да направите, ако сте преяли

8. Не пийте алкохол и кафе вечер
Алкохолът и кофеинът пречат да заспите. Кофеинът е много стимулиращ и може да ви накара да се почувствате нервни и будни. Алкохолът създава усещане, че ви се спи, но може да ви попречи да потънете в дълбок сън.

9. Яжте поне 3 часа преди лягане
Вашето тяло се нуждае от време за храносмилане след вечеря или лека закуска. Когато заспите, тялото ви автоматично забавя храносмилането, което може да доведе до известен дискомфорт, ако току-що сте яли обилна вечеря или лека закуска. Вместо това се опитайте да изчакате поне 3 часа преди да си легнете. Може да е изкушаващо да подремнете веднага, след като сте се насладили на обилно хранене. Опитайте се да устоите на това желания и стомашно-чревният ви тракт ще ви благодари за това. 

10. Избягвайте пушенето
Никотинът може да доведе до киселини. Никотинът, съществена съставка в тютюна, кара клапата между стомаха и хранопровода да се отпусне, което може да доведе до поява на киселини. Ако пушите редовно, помислете дали не намалите цигарите или да ги откажете напълно.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес