Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Престой на дъбовия чипс в ракия – ето колко време трябва да е

18 юли 2024, 15:33 часа

Старите майстори на домашна ракия имат своите трикове и тайни, с които приготвят високоградусовата спиртна наслада за небцето, традиционна за страната ни и част от културата и историята ни. Сред тези трикове е добавянето на дъбов чипс в ракията с цел придаване на кехлибарен цвят, аромат и мекота на напитката.

Безцветна и бистра течност по принцип, ракията придобива по-апетитен и забележим цвят, напомнящ този на уискито, когато се добави чипс. Това добавяне обаче се извършва по определен начин, следват се конкретни стъпки и е редно да престои ракията с дъбовия чипс точно определено време – тоест, за да се насладите на ракия с кехлибарен цвят, трябва да знаете повече за дъбовия чипс и начина на употреба.

Как се прави ракия от вино?

Престой на дъбов чипс в ракия

Днес за разлика от времената, в които дедите ни приготвяли ракията си в двора, собственоръчно осигурявайки всички съставки, необходими за нея, ние можем просто да закупим както дъбов чипс от специализиран магазин за винарство, така и различни други есенции за аромат на ракията. Закупуването на дъбов чипс има своите предимства – пести време и усилия, а и на опаковката с посочени както количество, необходимо за литър ракия, така и начина на приложение и времето, необходимо за престой.

Дъбовият чипс се използва и от винарите, като се добавя през периода на ферментация или през периода на отлежаване на виното. Престоят е относително понятие – варира според различни фактори и е от 1 до 4 седмици. Що се отнася за ракията, престоят също не е строго фиксиран, като според препоръките на производителите на дъбов чипс за ракия може да е от 3 до 20 дни – голяма разлика, нали? Именно тази разлика обърква начинаещите във варенето на ракия, като често във форумите по темата можем да срещнем терзанията на младите майстори как дъбовия чипс е оцветил ракията им буквално за часове и се колебаят на  какъв престой на дъбовия чипс в ракия да заложат, за да не стане тъмен  вместо кехлибарен цветът.

Те обаче забелязват, че въпреки че ракията е оцветена само няколко часа след добавянето на чипса, продължителният престой – до 20 дни – не води до по-нататъшно оцветяване, а само добавя вкус и аромат към огнената течност. Сладкият кехлибарен цвят може да бъде постигнат и с карамелизирана захар, но ароматът на дъбови кори не може да бъде заменен или сравнен с нищо друго, така че не се притеснявайте, че цветът се променя за минути или часове в начало и се доверете на производителя и начина за употреба и престой, които е посочил. Някои майстори споделят, че измиват закупения чипс, преди да го добавят към ракията, за да отнемат от цвета му и да могат да го оставят да престои по-дълго, за да добавят повече аромат към ракията. Съвет да се измие дъбовият чипс, преди да се добави към ракията, дава и някои производители, сочещи и като минимално време за престоя на чипса в концентрата 120 часа.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

Ако желаете по-тъмен цвят и по-силен аромат, увеличете дозата на чипса – нека е двойно по-висока от  количеството, посочено от производителя върху опаковката на чипса, и дръжте до постигане на желания от вас резултат.

Естествено, ако имате възможност за престой на ракията в дъбови бъчви, изберете този вариант, който е несравнимо по-добър поне според старите майстори, варили ракия, далеч преди да се появяват магазините и сайтовете за вино, предлагащи дъбов чипс. Дъбовият чипс е вторичен продукт от производството на дъбови бъчви, така че този избор на ракиджиите не ни учудва. И макар да е по-висока първоначалната инвестиция, когато избирате дъбови бъчви, тя се изплаща във времето, тъй като оцветяването на дъбов чипс се обезсмисля.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес