Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от листата на черница

17 септември 2021, 11:45 часа

Черницата е изключително ценно дърво. Почти през цялото лято тя щедро дава сладки сочни плодове, богати на всички необходими вещества. Достатъчно е да ядете само по шепа на ден през сезона, за да възстановите силите и да укрепите тялото през цялата година напред. Но черниците не са интересни само за плодове, всички части на това невероятно растение имат лечебни свойства!

Листата от черница са неизчерпаем източник на витамини през зимата. Те съдържат аскорбинова киселина, каротин, етерични масла, танини, захари, флавоноиди, а в тях има много по -активен калций, отколкото в кравето мляко! За страдащите от непоносимост към лактоза това е наистина спасител.

Ползи от чая от листа от черница

Чаят от черница отдавна се смята за първокласно лекраство за симптомите на менопаузата. Справя се добре с резки промени в настроението, горещи вълни, мигрена.

Приемането на напитка от изсушени листа от черница нормализира метаболизма на мазнините и въглехидратите, помага за справяне с натрупването на излишни мазнини под кожата. Продуктът помага за понижаване нивата на холестерола и кръвната захар, което е особено важно след 40!

Листата от черница са първият помощник на сърдечно -съдовата система. Редовната употреба спомага за нормализиране на сърдечния тонус и кръвното налягане и разрежда кръвта. На всички страдащи от хипертония се препоръчва да заменят черен и зелен чай с напитка, приготвена от листа от черница с добавка на мента.

Чаят от листа от черница има отхрачващи и муколитични свойства, поради което се използва успешно за лечение на кашлица, включително хронична. Ефективно облекчава задух при бронхиална астма. Напитката се използва и като антипиретично средство при настинки, както и успокоително с лек седативен ефект.

Как да си направим чай от листа от черница

За да приготвите лечебен чай от листа от черница, имате нужда от 2 супени лъжици. л. Изсипете 1 литър вряла вода върху сухи натрошени листа, покрийте и оставете да се запари. Вземете ароматната напитка в чаша през деня, 30 минути преди хранене. Не се препоръчва добавянето на захар!

Инфузията е наистина универсална: освен че се консумира вътрешно, може да се прилага и външно! За лечение на конюнктивит е необходимо да се капят няколко капки от агента в очите през деня. Топлите компреси с чай ще помогнат за облекчаване на умората на очите.

Инфузията ще върне блясъка и здравината на косата, ако изплакнете главата си с нея след измиване с шампоан. Замразете продукта в тава за кубчета лед, за да разтривате лицето си всяка сутрин, вместо да тонизирате. Само след няколко процедури кожата забележимо ще се освежи , изглади, изпълни със сияние, а порите ще станат по-малко видими.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес