Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни храни, които намаляват нивата на радиация

28 септември 2024, 21:00 часа

Въпросът за радиационното облъчване, както се очаква, е много актуален в нашето съвремие, тъй като много хора са изложени на радиация не само когато използват съответното оборудване, но и когато се подлагат на медицински процедури, при които тялото е изложено на радиация, например:

  • Рентгенография;
  • Флуорография;
  • Мамография;
  • Компютърна томография.

Но има някои мерки, които могат да се предприемат след еднократно рентгеново изследване и които помагат за отстраняване на малката доза. Ръководителят на отдела по радионуклидна диагностика В. В. Лицкевич обясни по-подробно какво може да помогне на организма да се справи с последиците от радиацията.

Още: Подходящо за различните възрасти: Това трябва да ядете, за да сте здрави

Съществуват доказателства, че правилно организираното хранене с подходящите храни помага за неутрализирането на различни чужди вещества, които попадат в организма: промишлени, битови, хранителни, други замърсители, включително радионуклиди.

Всяко семейство, всеки човек може да състави хранителен режим така, че той да съдържа достатъчно количество мастноразтворими (А, Е), предпазващи клетките от разрушаване, и водноразтворими (бета-каротин, витамини от група В, РР) витамини, повишаващи устойчивостта и съпротивителните сили на организма (имунитета).

Хранилища на тези витамини са: касис и червено френско грозде, ядки, сливи и круши, шипки и коприва, ябълки, череши, боровинки и цариградско грозде.

Изненадващо, след посещение на медицинско заведение трябва да изпиете чаша мляко - то е отлично за отстраняване на малки дози.

Още: Растенията, които поглъщат радиацията, излъчавана от електроуредите у дома

Червеното сухо вино е единствената алкохолна напитка, която може да се консумира след горепосочените процедури.

Ако често се подлагате на рентгенова диагностика, то за да премахнете радиацията, трябва да се придържате към следните хранителни принципи и да включите в диетата си йодсъдържащи храни, ферментирали млечни продукти, храни, богати на фибри и калий:

  • Мляко;
  • Прясно изцедени сокове, като например от червено грозде и нар, които имат силни антиоксидантни свойства;
  • Мед;
  • Морски водорасли;
  • Ястия от цвекло (увеличава хемоглобина);
  • Храни, богати на фибри: овесени ядки, ядки (орехи и бадеми), круши, сини сливи;
  • Пиенето на чиста питейна вода също има благоприятен ефект върху ускореното възстановяване на организма след излагане на радиация.

Активният начин на живот, вечерните разходки и спортът са необходими за възстановяването, тъй като подобни натоварвания ускоряват обмяната на веществата, а оттам и извеждането на вредните вещества от организма.

Още: Страховита руска ядрена подводница облъчва океана с радиация (ВИДЕО)

Очевидно не е необходимо да се страхувате от рентгеновите лъчи, тъй като ако откажете да ги направите, лекарят може да не разпознае сериозни заболявания, които по-късно могат да доведат до трагични последици. Достатъчно е само да се отнасяте внимателно към тялото и да вземете всички мерки за отстраняване на последиците от радиационното облъчване след рентгенова снимка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес