Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подхранете картофите сега, за да се радвате на изобилна реколта

17 юли 2021, 10:15 часа

ПО ВРЕМЕ НА СЕЗОНА НА РАСТЕЖ

Картофите, растящи в градината, се нуждаят от редовно внимание. Това внимание ще определи качеството и количеството, произведени в края на сезона.

ПРИКАЧВАНЕ

Хиллинг - това е актът на добавяне на пръст в горната част на реда картофи. Тъй като семената са засадени само на 10 см под повърхността на pocvaта, има възможност новите картофени клубени да се изтласкат над повърхността на pocvaта. Тези открити грудки стават зелени на слънце и не са годни за консумация (вижте раздела за хранене). За да се предотврати образуването на изгорели от слънцето клубени, около 5-6 см допълнителна pocva се добавя към картофения ред, когато кълновете излизат от земята. .

НАПОЯВАНЕ

През целия сезон трябва да се поддържат умерени нива на влага в pocvaта. Внимавайте да не нанасяте твърде много вода, тъй като корените на картофите не растат добре в прекалено влажни почви. В допълнение, торът може да бъде измит от кореновата зона, което го прави недостъпен за растението. Твърде много вода насърчава влошаването на корените и клубените, докато от друга страна, твърде малко вода може да предотврати образуването на грудки или да причини грудки с неправилна форма.

ПЛЕВЕЛИ

Плевелите могат да се конкурират за светлина, вода и хранителни вещества, намалявайки добива на картофи. Плевелите също могат да приемат насекоми и заболявания. Мулчи (пластмасови или органични) могат да се използват за унищожаване на плевелите. За картофите в домашната градина обаче обработката на ръка (с помощта на мотика) е ефективна техника. Трябва да се внимава картофеното растение да не се повреди, включително неговата плитка коренова система и грудки в близост до повърхността на pocvaта. Ако се използват хербициди, уверете се, че са етикетирани за употреба върху картофи и винаги следвайте указанията на етикета.

НАСЕКОМИ

Пораженията от насекоми могат сериозно да намалят добива на грудки. Насекомите, които могат да причинят увреждане на картофените растения, включват колорадски бръмбари, бръмбари, листни въшки, листни буби и телени червеи (грудки). Една от най-добрите превантивни мерки срещу проблеми, свързани с насекомите, е редуването на културите. Това означава, че картофите трябва да се засаждат само на едно и също място в градината на всеки три години.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес