Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходящо брашно за диабетици: Ползи при висока кръвна захар

04 септември 2024, 12:11 часа

Ако страдате от диабет тип 2 или сте изложени на риск от това заболяване, вероятно сте информирани, че трябва да внимавате с храната си. Препоръчителните храни за диабетици са тези, богати на калий, калций, фибри, магнезий, фибри, витамини А, С и Е. Грисът също е включен в списъка на тези храни.

Още: Преди или след хранене: Кога да пием рибено масло и други витамини

Грисът е брашно, което се получава чрез смилане на твърда пшеница и се смила по-едро от обикновеното брашно. Този вид брашно се разделя на три категории в зависимост от интензивността на смилане. Когато е фино смляно, това брашно се използва за сладкиши.

Стойности на грис за здравето на диабетиците

Основната причина, поради която този вид брашно е добро за диабетици, е фактът, че има ниско гликемично ниво. В резултат на това грисът може да понижи нивото на захарта в кръвта, без да повлиява нивото на глюкозата в нея.

Втората причина е свързана с наличието на фибри. Порция от 56 грама суров грис осигурява 2 грама фибри или 7 процента от препоръчителната дневна доза от това хранително вещество. Фибрите забавят усвояването на въглехидратите в кръвта и предотвратяват екстремни колебания в кръвната захар след хранене.

От друга страна, наличието на магнезий и фибри само по себе си е много добро, защото предотвратява прогресирането на болестта и подобрява реакцията на клетките към инсулина, хормонът, който регулира кръвната захар.

Грисът се препоръчва да се използва в полза на имунитета, тъй като съдържа селен, витамини B и E, но също така и за подобряване на храносмилането, тъй като храни добрите бактерии в стомаха. Като цяло грисът подобрява работата на бъбреците и костите и поддържа електролитния баланс в организма.

Още: Безсолна извара: Най-добрият лек за здравето на черния дроб

Съвети за консумация на грис

Преди да консумирате грис, уверете се, че не сте алергични към пшеница или глутен. Можете да включите грис в готвене на зърнени храни, пудинг, хляб, пица, бисквити и паста. Ако забележите нежелани реакции след консумация на грис, незабавно се свържете с Вашия лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес