Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодовете и зеленчуците, които се препоръчват при целулит

25 август 2023, 10:28 часа
Реклама

Целулитът е проблем, който мъчи доста жени. Той се разпознава лесно – неравности по кожата, тръпчинки, малки бучки, може да се каже, че кожата прилича на портокалова. Причините за неговата поява са най-различни – хормонални промени, излишни килограми, гени, напредване на възрастта, нездравословно хранене, задържане на излишни течности.

Въпреки че е трудно да се справим с целулита, не е невъзможно! Редовната физическа активност, намаляване/спиране на вредните храни и напитки, редовни антицелулитни масажи, употреба на козметика против целулит и т.н. ще помогнат на човек да подобри състоянието на кожата си. Разбира се, начинът на хранене е от съществено значение при наличие на целулит.

Вижте кои са плодовете и зеленчуците, които се препоръчват при целулит:

Магданоз – той е естествен диуретик, който прочиства бъбреците и помага за елиминиране на излишните течности, които са се задържали в организма. Магданозът е богат на витамин А, С, К1 и витамини от група В, които са полезни за кожата.

Диетолози: Избягвате тези храни, предизвикват целулит

Годжи бери – тези малки червени плодове съдържат флавоноиди, които имат благоприятен ефект върху здравето на черния дроб и насърчават детоксикацията на организма, което помага да се отведат излишните течности и по този начин да се намалят излишните мастни натрупвания.

Грейпфрут – този горчив плод съдържа биофлавоноиди, които са добре познати антиоксиданти. Те подобряват кръвообращението и коригират клетъчния дисбаланс, който може да причини целулит. Редовната консумация на грейпфрут осигурява нужното количество витамини, минерали и фитонутриенти, които подпомагат лимфната система при освобождаването на токсините от организма и намаляват задържането на течности. Фибрите, които се съдържат в този плод, подпомагат работата на храносмилателната система, което намалява натрупването на токсини в организма.

Сини боровинки – тези вкусни малки плодове са богати на антоцианини – това е синият пигмент, който им придава уникален цвят и осигурява витамин С. Боровинките имат благоприятен ефект върху целулита като насърчават свързването на колагеновите влакна и укрепването на съединителната тъкан. Също така редовната им консумация помага за намаляване на разграждането на колагена в кожата и го защитават от оксидативно увреждане.

Чушки – те са изключително богати на витамин С, който е важен за образуването на колаген. Чушките съдържат и доста вода и в комбинация с витамин С не само насърчават еластичността на кожата, като намаляват целулита, но и допринасят за това в организма да се задържа по-малко количество течности.

Това е най-сигурният начин да се преборите с целулита в домашни условия

Броколи – този зеленчук е нискокалоричен, но е с високо съдържание на хранителни вещества. Броколите е суперхрана, която съдържа алфа липоева киселина. Тя има най-различни ползи за здравето – детоксикира черния дроб, повишава имунната система, подобрява метаболизма и е полезна за мозъка и сърцето.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес