Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодове, които могат и трябва да се консумират със семките

09 април 2024, 14:45 часа

Когато бях дете, майка ми ме плашеше: ако погълнеш костилка от череша, в стомаха ти ще израсне дърво. И макар че измамата на майка ми отдавна беше разкрита, споменът ми остана. Макар че, както се оказа, семките на много плодове съдържат полезни вещества.

Диня

Не е нужно да прекарвате много време в опити да извадите всяко едно семе от пулпата на динята. В края на краищата те са съкровищница от полезни за организма вещества. Семената на динята съдържат магнезий, желязо, цинк в бионалична форма и с невероятна степен на асимилация - 85-90%.

А семената съдържат и фибри и протеини, които са много полезни за храносмилането. Въпреки това, за да извлечете максимална полза от семената, те трябва да се сдъвчат добре. Те могат да се консумират и отделно от самата диня, като преди това се изсушат.

11-те най-добри плодове с ниско съдържание на захар, които са подходящи за диабетици

Пъпеш

Семената от пъпеш също могат да се консумират просто така. Не се увличайте обаче, достатъчни са буквално 2 г на ден. Семената от пъпеш съдържат протеини, фосфор, калий, витамин А и витамини от група В. Има ензими, полезни за храносмилането, а пектинът ви позволява да извеждате тежките метали и пестицидите от организма, което е много важно в нашата околна среда.

Не забравяйте да сдъвчете добре семената. Разбира се, можете да ги погълнете цели, но тогава няма да получите всички ценни ензими и витамини, а семената ще бъдат бързо изхвърлени от организма, като играят ролята на естествено слабително средство.

Грозде

Поради горчивия вкус на гроздовите зърна много хора предпочитат да избират сортове без зърна. Но този характерен горчив вкус показва, че семената съдържат много флавоноиди, които ускоряват синтеза на протеина колаген (който от своя страна е полезен за мускулите, костите и кожата). Освен това, благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства, флавоноидите помагат за забавяне на появата на болести като Алцхаймер.

Гроздовите семки са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини. А също така са допълнителен източник на витамин Е, калий, магнезий, желязо, цинк и хлор. Но отново, за да се увеличат максимално ползите, семената трябва да се дъвчат добре и да не се гълтат цели.

Яжте тези плодове и ще сте в топ форма за лятото

Нар

Мнозина са елиминирали този най-здравословен плод от диетата си именно заради семките. Един нар представлява 400-700 малки зрънца, заобиколени от вкусна пулпа. За смученето на всяко от тях ще е необходим половин ден. В същото време в страните, където се отглеждат нарове, те се консумират директно със семките, без да се губи време за смучене.

Семената на нара са богати на полифеноли, както и на танини, кверцетин и антоцианини. Това е чудесно за сърдечната функция. Една чаша семена от нар съдържа и почти една трета от дневната ви стойност на витамин С. Витамин К е дори повече. Диетолозите твърдят, че семената от нар укрепват стомаха.

Киви

Семената на кивито съдържат витамин Е - полезен за кожата, косата и ноктите. А омега-3 мастните киселини помагат в борбата с възпаленията.

Въпреки това едва ли е възможно да ядете киви без семена - ами кой с ума си би изковал малки семена от пулпата?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес