Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пипер или чушка – кое е правилното наименование?

16 август 2024, 19:44 часа

Макар да използваме думите пипер и чушка като синоними, като в различните части на страната едната е по-популярна от другата (в Североизточна България например използват пипер, докато в Южна и Западна България е по-разпространено названието чушка), се оказва, че тези две думи не са синоними и едната употреба е по-правилна от другата. Пипер или чушка е правилното название?

Зависи на какво. Ако визираме зеленчука от семейство картофови, който с удоволствие хапваме в салати, ястия и като люта подправка, отговорът би бил един, а ако имаме предвид шушулката на граха например, то верният отговор пипер или чушка е правилната дума, е друг. Ще разгледаме първия случай – как е точното наименование на зеленчука от семейство картофови – пипер или чушка.

Правопис: Как се пише правилно - иначе или инъче?

Пипер или чушка – как да наричаме вкусния зеленчук?

Според професор от Института по български език към БАН, двете думи са по-скоро синоними, а книжовното название е „чушка“. Това твърдение обаче е далеч от правилното според други учени. Макар че по-често ще чуете това многогодишно растение, което обикновено се отглежда като едногодишно, да бъде наричано чушка, това не е правилното наименование.

Чушка е с много и различни значения, като сред тях е и пиперка, но и значение на шушулка, реално чушки имат много различни зеленчуци, не само пиперът, но и грахът, фасулът, баклата и други също формират чушки или шушулки. Пипер обаче се нарича единствено вкусният зеленчук, който обсъждаме, както и неговия плод.

По дефиниция пиперът е многогодишно зеленчуково растение от семейство картофови, отличаващо се с различни размери и вкусове – сладък, лютив в зависимост от сорта. Представлява куха ягода (чушка), поради което в разговорния език по-често се използва именно наименованието чушка, макар да разбрахме, че не то е правилното.

Защо тогава, щом дефиницията е ясна, съществува спор кое е правилното наименование – пипер или чушка? Вероятно защото извън населението на части от Североизточна България и заетите със земеделие, които отглеждат растението и са запознати не само с наименованието му, но и с различните сортове, рядко наричат растението с официалното му правилно име.

По-масова е употребата на думата чушка, като дори едни от традиционните ястия в родната кухня използват именно нея – „пълнени чушки“ например рядко ще срещнете като „пълнени пиперки“.  В такива ситуации – когато има спорове относно правилното наименование, с времето се налага онова, което се използва масово, дори да е по-неточно и неясно. Така споровете пипер или чушка е точното име продължават, а наричащите пипера чушка са склонни да обявят използващите правилната дума за неуки, бидейки мнозинство спрямо тях, без да чуят какви са обясненията и защо са прави.

Правилният отговор – пипер или чушка – откриваме и в народните песни и народното творчество, където ще срещнете думата пипер, а не думата чушка, както и при производителите и търговците на семена, които продават пипер, а не чушки. Единствено севрията – сорт пипер, които се хапват най-често на туршия, както и пържени и приготвени като пролетна вкусотия със сочни домати, по-често и по-масово се наричат именно пиперки – в множествено число, докато лютият пипер почти никога няма да срещнете наречен по начин, различен от „люти чушки“ или „люти чушлета“.

Правопис: Как се пише правилно - Mаниашки или манияшки?

Темата става още по-интересна, ако знаете, че създателят на чушкопека е с фамилия Пиперков. Защо човек с подобна фамилия нарича уред за приготвяне на пиперки чушкопек, остава загадка.

Както и да наречете това растение, ще бъдете разбрани, защото дори онези, които твърдят, че правилното наименование е чушка, знаят и думата пипер и чудесно биха разбрали кой зеленчук се визира независимо коя от двете думи е употребена. Или не съвсем. Възможно е, ако потърсите чушки, да ви предложат люти чушлета, а не севрия както и ако пожелаете пипер, да ви предложат червен или  черен пипер например. Така че спорът пипер или чушка е правилното наименование продължава.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес