Пилинг на лицето: всичко, което трябва да знаете

13788
Пилинг на лицето: всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock/Guliver

За много жени пилингът или както се нарича още ексфолиране се е превърнал в една от най-обичаните козметични процедури. Въпреки това, преди да отидете в салона, трябва да знаете нюансите на процедурата. Има огромен брой различни видове пилинг, всеки от които има свои собствени предимства и недостатъци.

В този материал сме събрали основна информация, която ще ви помогне да разберете дали си струва да направите процедурата.

Какво е пилинг?

Пилингът е процедура за отстраняване на горния рогови слой на кожата. Процедурата засяга слоевете на епидермиса, като премахва горния слой на дермата. Това е ексфолираща техника на кожата, която ускорява регенерацията на кожата. Пилингът премахва черните точки, подобрява тена и съживява кожата. Всъщност пилингът ви позволява да подобрите състоянието на кожата на лицето без намесата на пластичен хирург чрез използването на различни методи за ексфолиране.

Каква е ползата и каква може да бъде вредата?

Ползите от пилинга са доста очевидни: тази процедура помага да се отървете от грубия слой на кожата, като същевременно премахва ефектите от акне, малки бръчки, белези и старчески петна, както и проблема с черните точки. Той не може да премахне всички свързани с възрастта промени в кожата, но помага в борбата с първите признаци на стареене, както и изглажда кожата, изглажда линиите на изражението, изравнява тонуса, овлажнява и подмладява.

Въпреки това, с такъв впечатляващ набор от положителни аспекти, процедурата по пилинг има своите недостатъци. Първо, процедурата причинява някои видове нежелани реакции, като зачервяване на кожата, кървящи рани, подуване на лицето. Периодът на възстановяване продължава няколко дни, през които не се препоръчва използването на козметика, а кожата изисква допълнителна и по-нежна грижа.

Популярни видове пилинг за лице

Както вече казахме, има голямо разнообразие от видове пилинг за лице.

- Млечният пилинг е един от най-щадящите видове тази процедура. Млечната киселина не само ексфолира, но и подхранва и стяга кожата, което води до лек лифтинг ефект. Процедурата е почти безболезнена, подходяща за чувствителна кожа и не изисква период на възстановяване, който да отнеме повече от 2 дни.

- Гликоловият пилинг е друг вид пилинг, който практически няма противопоказания. Плодовите киселини нежно ексфолират кожата, възстановяват нейния здрав цвят и равномерен тон. След такава процедура можете спокойно да излезете навън: този пилинг практически не оставя следи по кожата. 

- Салициловият пилинг се счита за един от най-универсалните, тъй като помага да се отървете от цяла гама от кожни проблеми, от акне до белези и бръчки. Салициловата киселина премахва мъртвия слой на кожата и въпреки че процедурата може да причини леко усещане за парене, след нея кожата се нормализира бързо.

- Ретиноичният пилинг, според някои козметици е най-ефективният. Тази процедура изисква специално обучение, което се провежда у дома. Ретиноичните пилинги (понякога наричани бразилски пилинг ) са изключително редки през летните месеци, защото тъмната кожа може да бъде чувствителна към лекарства с ретинол. Ретиеничните пилинги се извършват в курс, чиято продължителност се определя директно от козметолога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц на деня: Изглеждаш ми различен

Неща в къщата, които трябва да бъдат скрити от любопитни очи

Враг в дома ви: защо това красиво цвете не трябва да се държи у дома

Виц за добро утро: Във Враца

Стихотворение на деня, 27 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 27 юни 2024

Таро хороскоп за 27 юни 2024

Ако имате син, прочетете тази мъдра арабска притча

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно