Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пилатес като спорт

05 февруари 2022, 15:30 часа

Човекът само си е основният пазител на здравето си. Това е така, защото само той може да се наблюдава и обгрижва 24/7. И тъй като всяка година всеки от нас расте (старее), не става все по-силен, а по-скоро отслабва. В ритъма на динамичния модерен свят всеки от нас се нуждае от изключително силно и всякакви промени се усещат веднага.

Доста често хората са в състояние на стрес или дори депресия и всеки търси някакъв начин да излезе от това състояние. Някои намират помощ в опиати, наркотици и алкохола, а други в спорта. Спортът помага не само да се отпуснете духовно, но и да защитите здравето и да поддържате перфектна физическа форма.

Пилатес е един от най-популярните и интересни спортове

И така, пилатес е един от спортовете, създадени през ХХ век. Бащата на този спорт е Джоузеф Пилатес. Създавайки пилатес, Джоузеф решава да съчетае в него елементи от балета и йога. Резултатите показали, че благодарение на него физическото състояние на спортиста се подобрява значително. Така мускулите на всички части на тялото се укрепват, а гъвкавостта се подобрява значително, което също е изключително важно.

Тайните на пилатес

Основната тайна на този спорт е, че всички упражнения са насочени към всички части на тялото и основната задача на Пилатес е взаимодействието на тялото и ума. По време на упражненията всеки трябва да е наясно с ритъма на дишането си, както и да усеща всички натоварвания, върху един или друг вид мускулна система.

Към днешна дата има повече от десет милиона привърженици на този спорт. Той придоби особено мащабна популярност в Германия, Великобритания и САЩ. Основната заслуга на пилатес е, че има способността да направи човек по-устойчив на стрес и да се бори с всякакви прояви на това заболяване.

Ползите от пилатес

Едно от предимствата на пилатес е, че намалява всички рискове за здравето по време на тренировка. Нищо чудно, че е приписван на жертвите от Първата световна война, за да могат да реабилитират телата си от нараняванията, които са получили по време на военните действия.

Също така лекарите препоръчват редовни упражнения за хора над 25 години, тъй като най-често страдат от болки в гърба. Причините за такива, могат да са най-различни. Благодарение на тази техника хората могат да коригират стойката си, както и да подобрят функционирането на всички органи на тялото си. Най-важното е, че това е красив спорт, който е подходящ преди всичко за бременни жени и подобрява тяхното здраве. Наред с това е незаменим помощник при облекчаване на стреса и умората.

По този начин подобен спорт е наистина важен фактор. Той може да ви помогне да подобрите не само физическото си състояние, но и здравето като цяло.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес