Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Периодичното гладуване: Схеми за начинаещи

30 септември 2023, 13:00 часа

Можете да ядете каквото си поискате и пак да отслабнете. Има обаче един малък капан: между храненията ще трябва да се лишите от храна за 16-20 часа. Тази алтернатива не ви плаши? Тогава нека разберем по-подробно какво представлява периодичното гладуване и какви хранителни режими можете да приемете.

Периодичното гладуване всъщност не е диета, защото никой не дава ясни хранителни препоръки. Основното изискване е организмът да изпитва глад в продължение на няколко часа. Така ограничавате достъпа на организма до енергийни източници и той започва активно да изгаря мазнини. Най-популярните схеми са 16/8 и 20/4: първото число означава колко часа подред гладувате, а второто - колко часа трябва да се храните.

Схема на периодичното гладуване 16/8

Ядете каквото искате (в рамките на разумното) в продължение на 8 часа и гладувате през останалите 16 часа. Специалистите по хранене препоръчват на жените да намалят гладуването си до 14-15 часа дневно. Няма ясен график за храненията, създавате го сами. Повечето хора спират да се хранят след вечеря до обяд на следващия ден, но тук трябва да изхождате от индивидуалните особености на организма. По време на гладуването можете и трябва да пиете вода, черно кафе, черен чай или билков чай без подсладители.

Периодично гладуване: 4 съвета, които ще ви помогнат да организирате храненията

Схема на периодичното гладуване 20/4

Или диетата на воина. Това е труден вариант, който можете да опитате само ако схемата 16/8 вече се е вписала идеално в живота ви, не предизвиква здравословни проблеми и е психологически удобна. Ще трябва да гладувате в продължение на 20 часа и да се храните нормално през останалите 4. Лекарите не препоръчват този хранителен режим дори на хора без здравословни проблеми, защото те могат да се появят внезапно.

Схема на периодично гладуване 5/2

Това е един от най-удобните варианти. В продължение на пет дни в седмицата се храните както обикновено, а след това в продължение на два дни консумирате не повече от 500-600 калории на ден. Дните на гладуване не е задължително да следват един след друг, напротив, дори е за предпочитане да ги "разпръснете": например изберете неделя и сряда. Нека това бъдат едни и същи дни - така ще ви е по-лесно да си създадете график и да го следвате.

Ползите от периодичното гладуване

Метаболизмът се ускорява. Учени от Обединеното кралство твърдят, че метаболизмът по време на периодично гладуване се ускорява с 3,6 %. Ядете по-рядко, тялото започва да разгражда съществуващите мазнини, за да ги превърне в енергия, и по естествен начин отслабвате.

Тялото се прочиства от отпадъците и токсините.

Мускулите "не си отиват". За разлика от много диети, които премахват мускулите заедно с мазнините, периодичното гладуване е по-целенасочено.

Нивата на кръвната захар се понижават, колебанията на глюкозата намаляват, а инсулиновата чувствителност се увеличава. 

Процесът на стареене се забавя.

Мозъчната функция се подобрява. 

Подходящо ли е това за всеки?

Разбира се, подобни екстремни спортове не са за всеки. Периодичното гладуване е противопоказано при: 

деца;

тийнейджъри;

бременни и кърмещи жени;

диабетици и хора с метаболитен синдром, всички, за които е важно да се хранят според часовника;

хора с недостиг на витамини и минерали;

с холелитиаза;

с анемия;

при гастрит и пептична язва;

с ниско тегло;

хора с хранителни разстройства (анорексия нервоза, булимия нервоза, психогенно повръщане и др.).

Как да гладуваме правилно? Професор отговаря на най-важните въпроси

Списъкът далеч не е пълен. Преди да дадете на тялото си такова мощно разтърсване, силно препоръчваме да се консултирате с вашия лекар.

Според отзиви на привърженици на периодичното гладуване вместо "безпрецедентна лекота" и "прилив на енергия" може да се получи загуба на сили, замаяност, гадене и раздразнителност, затова е важно да следите внимателно състоянието си и да не правите нищо вредно за организма: ако се почувствате зле, отменете "гладната стачка" "или поне добавете непланирана здравословна салата към диетата си, като продължите да следите за доброто си състояние. 

За по-добри резултати опитайте:

Избягвайте да закусвате и да се храните вечер.

Не забравяйте за умерената физическа активност, която ще поддържа мускулите ви в тонус: ходете пеша, плувайте, занимавайте се с пилатес, фитнес и т.н., но "не е нужно да се убивате във фитнеса.

Следете какво ядете. Разбира се, основният "трик" на периодичното гладуване са дългите почивки между храненията, а не специфичната диета, но можете да постигнете по-забележими резултати, ако избягвате захарта и бързите въглехидрати. Наблягайте на зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнест хляб, нетлъсто месо и риба, растителни масла - т.е. създайте си меню, базирано на средиземноморската диета. 

Не забравяйте: можете да отслабнете още през първите дни. Няма смисъл да се измъчвате дълго време - килограмите ще се топят много по-бавно или процесът на отслабване ще спре напълно.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес