Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеницилинът, използван като антибиотик, е произлязъл от сиренето

05 февруари 2022, 11:40 часа

Знаете ли, че пеницилинът идва от плесен, открита в сиренето? Типичният вид на сортовете сирене със синя плесен се дължи на растежа и развитието на плесента Penicillium roqueforti. Много страни и региони са разработили свои собствени видове сирена със синя плесен, всяко с различни характеристики и включващи различни производствени процедури. Най-известните видове в света са италианската Gorgonzola, френският Roquefort, британският Stilton и датският Danablu, като всички те са получили статут на защитено наименование за произход/защитено географско указание. Това означава, че не може да се направи никъде другаде освен тези места.

За първи път е използван суров пеницилин като лекарство

Производството на Горгонзола и Рокфор е документирано преди повече от 1000 години! Едва през 1928 г. д-р Александър Флеминг открива плесента, растяща върху петриева паничка със стафилококова бактерия, когато се прибира от ваканция. Той забелязал, че мухълът пречи на бактериите да се развиват. Било е толкова трудно да се прецизира, че той в крайна сметка се е е отказал от идеята, дори след като други учени са му помагали. Казвали са, че ще бъде невъзможно. Близо 10 години по-късно Хауърд Флори и Ърнст Чейн разкриват изследванията на Флеминг и събират екип от учени, които да работят само по „Проекта Пеницилин“.

След три години опити и грешки, те разработват успешен, но неефективен процес, който произвежда чист пеницилин. Най-накрая след 1943 г. те имат достатъчно запаси от мухъл, за да могат да се използват за нормална употреба в болници за лечение на инфекции.

Хората правят сирене от хиляди години и някой случайно се е натъкнал на мухъл, който е помогнал да се предотврати смъртта на много хора! За щастие те успяват да намерят начин да го накарат да работи, когато смятат, че ще бъде невъзможно.

Произведен е първият български пеницилин

Можете ли да си представите живот без тази полезна форма? През 1946 г. пеницилинът става достъпен за първи път в Британия за обществена употреба, той трансформира медицината по целия свят и въвежда ерата на антибиотиците. Но бактериите са еволюирали, за да станат резистентни към оригиналния пеницилин и много други антибиотици. Сега учените са в надпревара да намерят и разработят нови антибиотици.

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес