Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парите - порок или необходимост

31 март 2022, 11:10 часа

Какво са за вас парите?

Дали парите са порок или необходимост?

Факт е, че парите в наши дни са средство за плащане на стоки и услуги, средство за измерване на стойността и средство за съхранение на стойност.

Парите, обаче могат да променят хората. Те са онова, без което не можем, но и онова, което насажда у хората завист, злоба, алчност, безскрупулност и какви ли не още пороци. Нека все пак погледнем на парите от двете позиции:

Парите - порок или необходимост

Съвременната икономическа наука разграничава пет функции на парите. Те са:

1.     Мярка за стойност

Парите ви позволяват да оцените стойността на стоките, чрез определяне на цени.

2. Те са средство за размяна

Парите играят ролята на посредник в процеса на размяна.

3. Начин на плащане

Функция на парите, която позволява времето на плащане да не съвпада с момента на плащане, тоест когато стоките се продават на кредит.

4. Средства за натрупване и спестяване

Способността на парите да участват в процеса на формиране, разпределение, формиране на спестявания, преразпределение на доход.

5. Функцията на световните пари

Тази функция се проявява във взаимоотношенията между икономически субекти: държави, юридически и физически лица, разположени в различни държави.

Смята се, че парите изпълняват своята задача само с участието на хора, които използват възможностите на парите. Хората са тези, които могат да определят цените на стоките, да използват парите в процесите на продажба и плащания и да ги използват като средство за съхранение на стойност. Така теоретично всеки предмет, който изпълнява тези функции, може да се счита за платежно средство.

Видове платежни средства

През цялата история човечеството е използвало различни видове платежни средства. Най-простите от тях са били продукти, които собствениците разменяли за други стоки. Появата на понятието стокови пари се свързва с този момент от развитието на икономическата система. В ежедневието на финансистите често се появяват понятия като фиат, кредит, обезпечени, пълни и дефектни пари. Всички те са видове платежни средства, използвани за плащане на услуги, закупуване на продукти и погасяване на заеми.

Парите - порок или необходимост

Отново стигаме до момента, в който парите са нещо повече. Те са не просто необходимост, те за жалост са средство за съществуване. И все пак не бива да забравяме има неща, които не се купуват с пари. Това са: здраве, обич, дом!

Прогресът на обществото не стои на едно място

Една ера се заменя с друга и периодично се въвеждат нови платежни средства в икономическите системи. Ако попитате банката, какви видове пари съществуват в наше време, тогава специалистът определено ще посочи - метални, хартиени и кредитни платежни средства, а в последните години и криптовалута. Всички те се различават не само по формата на производство, но и по концентрацията на стойността.

В заключение:

Парите - порок или необходимост

Не позволявайте парите да се превърнат в порок за вас. Винаги бъдете над тях и имайте контрол над всяка ситуация!

Не се превръщайте в съвременния „Скрудж Магдък“!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес