Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Овес: 5 незаменими ползи за организма

05 септември 2024, 09:48 часа

Най-старото семе от овес е намерено в няколко пещери в Швейцария и учените смятат, че произхожда от бронзовата епоха. Овесени зърна също са открити в Египет при открития на артефакти, датиращи от 12-та династия около 2000 г. пр.н.е.

Още: Подходящо брашно за диабетици: Ползи при висока кръвна захар

Овесът започва да се употребява масово едва през последните две десетилетия. По-рано се използва главно като храна за животни. Но защо трябва да изберете овес?

Има прочистващ ефект

Овесените ядки съдържат големи количества аминокиселини и стимулират черния дроб да произвежда лектин, който помага за пълното прочистване на тялото от токсини.

Съюзник на сърцето

Проучванията показват, че овесът е съюзник на кръвоносните съдове. Неговите фибри се превръщат в мощно оръжие срещу мазнините, които се натрупват в тях и следователно причиняват сърдечни проблеми и повишават нивата на холестерола и др.

Понижава нивото на кръвната захар

Ето една добра новина за тези, които страдат от диабет. Овесените ядки определено трябва да бъдат част от вашата диета. Проучване на университета в Хайделберг в Германия показва, че консумацията на овес значително понижава нивата на кръвната захар при хора, страдащи от диабет тип 2.

Овесените ядки, които съдържат фибри и здравословни въглехидрати, се усвояват по-дълго от другите храни с прости въглехидрати. Бавното храносмилане поддържа кръвната захар в оптимални нива.

Поддържа високото кръвно под контрол

Безсолните овесени ядки са описани като суперхрана за борба с високото кръвно налягане. Проучванията показват, че хората, които имат проблеми с кръвното, трябва редовно да консумират овесени ядки.

Помага при храносмилането

Овесените ядки са много добър източник на фибри и по този начин помагат на червата да изпълняват по-добре функцията си. Храносмилателната система е достатъчно стимулирана, позволявайки на храната да преминава безпроблемно през храносмилателните органи.

В света са известни стотици видове от това растение, но само Avena Sativa се използва масово, особено в медицината. Овесът е доста питателен и полезен. Помага ви при безсъние, повишава имунитета и елиминира бактериите в тялото.

Още: За жени над 50 години: Какво предотвратява наднорменото тегло и диабета

Освен това овесените ядки са неизчерпаем източник на протеини, което ги прави задължителни за трениращите. Овесът е истински антиоксидант. Добавете овесени ядки към закуската си, защото без добро здраве не можете да се наслаждавате на живота.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес