Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Места?

17 май 2024, 08:20 часа

Места е една от най-красивите български реки. Образува се от сливането на Черна и Бяла Места. Протича през територията на Югозападна България и продължава към Северна Гърция, където се влива във водите на Бяло море. Дълга е 273 км, от които 126 км са на територията на България и 147 км са в Гърция.
Древните имена на Места са Нестос, Месос и Несос.

Откъде извира река Места?

За начало на реката се приема Бяла Места, която извира от езерото Грънчар.

Грънчарските езера

Грънчарските езера представляват група от 3 езера в Източния дял на Рила, разположени в отворен на север циркус между връх Суха Вала (2693 м) и седловината Джанка (2349 м). Най-голямо от трите езера е най-долното - езерото Грънчар. То е плитко с максимална дълбочина 2 м и има удължена форма, като от югозапад на североизток дължината му е 320 м, а ширината до 130 м. Площта му е 37 дка. От северния му ъгъл изтича поток, който дава началото на река Бяла Места.

Другите две езера са малки и се намират югозападно от първото. Северно от езерото Грънчар през седловината Джанка преминава камионен път от село Бели Искър за град Якоруда.

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Черна места

Черна места извира под името Ражавица, на 2434 м надморска височина в Източната Рила, между върховете Сивричал (2641 м) на юг и Равни чал (2637 м) на север. До стената на язовир “Белмекен” тече на юг, а след това на югозапад под името Софаница. След устието на река Леевщица реката завива на юг вече под името Черна Места. При село Черна Места, долината й става с югозападно направление и на 1,8 км след селото, на 941 м надморска височина, се слива с идващата отдясно река Бяла Места и заедно дават началото на същинската река Места.

Пътят на Места

Река Места протича през едни от най-красивите местности на Западна България. Около 50% от водосборния й басейн е зает от гори. По цялото течение на Места водата е с добри условия за напояване. В някои зони се развъжда риба. Във водосборния басейн на Места са изградени язовирите Доспат и Широка поляна, както и четири водноелектрически централи.

Най-величествена е реката при достигането си до село Елешница и град Добринище, където образува серия от живописни завои, чиито форми силно наподобяват подкови (меандри). Особено красиви форми реката извайва и при пролома Момина клисура. Места напуска границите на България южно от село Годешево през Хаджидимовския пролом. Крайната дестинация на Места е делтата на Егейско море, която се намира на няколко километра източно от курортното селище Керамоти.

На коя река има най-много градове в България?

Районът на Места наскоро бе обявен за защитена зона с цел опазване на дивата флора и фауна.
На река Места има само един български град - Якоруда. Причината да има малко населени места е, че реката минава по силно планински терен. Същото се наблюдава и на гръката територия, където на повече от 100 км има само 3 села.

Притоци на река Места

Средната надморска височина на долината на река Места е 1318 м. Тя има най-високото поречие в България. Тази надморска височина се отразява и върху гъстотата на речната й мрежа. Места има около 30 притока. Всички те водят началото си от високите български планини Рила, Пирин и Западните Родопи. Най-големият приток на Места е река Доспатска, която се влива в нея на гръцка територия.

Други нейни притоци са Бистрица, Канина, Брезнишка, Глазне, Мътница, Златарица, Добринишка, Ретиже.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес