Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Открийте изненадващите ползи от черешите – яжте повече и се насладете

31 май 2024, 05:15 часа
Реклама

Когато се замислите за здравословните ползи от черешите, вероятно няма да се сетите за нищо. В края на краищата е лесно да си спомните за много други плодове и зеленчуци, които в днешно време получават повече внимание заради своите хранителни и вкусови качества. Но новите изследвания за ползите за здравето от черешите може би ще върнат този скромен плод в светлината на прожекторите, която всъщност заслужава.

Още: Лесен трик, който ще ви помогне да намалите калориите в ориза

Ползи за здравето от черешите

Преглед на изследвания, публикуван в научно списание, установява, че консумацията на череши подобрява качеството на съня, намалява мускулната треска и възпалението, понижава кръвното налягане и облекчава проявите на артрит. Освен това констатациите сочат, че честата консумация на череши може дори да намали риска от хронични възпалителни заболявания, като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.

Макар че със сигурност е вълнуващо да се чуе, че ползите за здравето от черешите могат да доведат до по-благоприятно бъдеще, още по-вълнуващо е да се знае, че тези вкусни плодове могат да ви помогнат тук и сега, в настоящето. Например, ако напоследък имате проблеми със заспиването, вероятно сте чували препоръки от здравни експерти или приятели да ядете череши за по-добър сън или да ядете череши, за да ви помогнат да спите по-дълго през нощта. Най-новите изследвания показват, че тези съвети са верни: доказателствата сочат не само по-добър сън за хората, които ядат много череши, но и подобрени когнитивни функции.

Хранителни качества на черешите

Може би си спомняте, че сте чували за предишни проучвания, които обхващат предимно ползите от сока от вишни и изгарянето на мазнини. Но добрата новина е, че не е необходимо да изпивате кисел на вкус сок, за да се възползвате от ползите за здравето от черешите. Изследователите от новото проучване казват, че както сладките, така и тръпчивите череши осигуряват висока концентрация на хранителни вещества и биоактивни компоненти, като фибри, полифеноли, каротеноиди, витамин С и калий. Наред с това и двата вида череши са нискокалорични, така че можете да се насладите на доста от тях, без да се чувствате прекалено заситени.

Знаем, че сезонът на пресните череши продължава само още няколко седмици, така че считаме това ново изследване за допълнителна мотивация да им се наслаждаваме, докато можем. Но дори и да пропуснете пресните плодове, експертите твърдят, че замразените или сушените череши са чудесна алтернатива за получаване на тези великолепни ползи за здравето от черешите през цялата година.

Още: Зелето: 8 неочаквани начина, по които подобрява здравето ни

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес