Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се влияе "хормонът на съня"?

08 ноември 2023, 11:44 часа

Мелатонинът, така нареченият хормон на съня, се намира не само във всички животни на земята, дори и в едноклетъчните, но и в растенията! Регулира дневния и сезонен ритъм на живите организми и е мощен антиоксидант, поради което забавя процесите на стареене и увеличава продължителността на живота. Столетниците имат повишени нива на мелатонин.

Мелатонинът е антагонист на хормона на стреса кортизол, по време на хроничен стрес той ни предпазва от разрушителните ефекти на кортизола, ако той започне да се произвежда в големи количества. Мелатонинът влияе върху метаболизма на въглехидратите, секрецията на инсулин и хранителното поведение. Мелатонинът се нарича хормон на съня. Подобно на леко сънотворно, то помага да заспите, но може да се произвежда само в количествата, необходими на тялото през нощта.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

От какво се влияе "хормонът на съня"?

При хората мелатонинът се произвежда главно в епифизната жлеза (епифиза или рудиментарно „трето око“), но не само! Установено е, че малки количества от този хормон могат да се произвеждат от клетки на апендикса, червата, ретината, белите дробове, плацентата и други органи.

През деня, когато ретината е изложена на слънчева светлина, тялото произвежда невротрансмитера серотонин от незаменимата аминокиселина L-триптофан, който се нарича „хормон на щастието“ или „хормон на доброто настроение“. (Известно е, че нивата на серотонин се повишават в моменти на щастие и спадат по време на депресия).

Важно е да знаете, че синтезът на серотонин се извършва на два „адреса“: повече от 90% от общото количество серотонин се произвежда от чревните клетки (не напразно червата се наричат ​​​​вторият мозък), а останалите по-малко от 10% се синтезира от епифизната жлеза в мозъка. Тъй като серотонинът от червата не може да преодолее кръвно-мозъчната бариера, скъпоценната доза епифизен серотонин се превръща в мелатонин през нощта. Смяната на деня и нощта, светлината и тъмнината е необходима за цикличния синтез на серотонин и мелатонин.

За разлика от серотонина, мелатонинът може да се движи свободно в тялото, тъй като абсолютно всички органи и тъкани се нуждаят от него. Преносителят на мелатонин е серумният албумин. От мозъка той доставя мелатонин до клетките в цялото тяло и мелатонинът има най-високото „ниво на достъп“ - неговият „ключ“ се доближава не само до клетъчната мембрана, но и до мембраната на клетъчното ядро, тоест директно до ДНК , където изпълнява своите антиоксидантни функции, т.е. коригира щетите, причинени на ДНК от свободните радикали, и предотвратява последствията от тези щети върху генетичния материал. Неизползваният мелатонин се доставя в черния дроб и след това се екскретира от бъбреците.

Мелатонинът се нарича още - хормон на тъмнината

Най-голямата и активна част от мелатонина се произвежда именно в епифизната жлеза, през нощта и най-важното в пълна тъмнина. Всяко излагане на светлина, дори краткотрайно и дори със затворени очи, спира синтеза на този еликсир на здравето и дълголетие. Освен това спектърът на светлината има значение: синият и зеленият спектър на светлината са най-агресивни в този случай, червеният и оранжевият са по-меки.

Освен това е важно да се знае, че пиковата активност на синтеза на мелатонин (както и на друг хормон на младостта - соматотропин) настъпва за кратък период от 23.00 до 2.00 часа сутринта.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Поради тези две причини най-здравословният и „подмладяващ” сън може да се получи, ако си лягате преди 23 часа, не използвате източници на синя светлина преди лягане и ги избягвате в стаята, докато спите.

Мелатонинът е един от основните ендогенни антиоксиданти на тялото

Мелатонинът неутрализира свободните радикали по-активно от мощните антиоксиданти като глутатион и витамин Е.

Самият мелатонин, като антиоксидант, свързва свободните радикали и канцерогените, които навлизат в тялото, а също така активира друг важен защитен фактор - глутатион пероксидазата. Глутатион пероксидазата е ензим, който намалява количеството на най-разрушителния свободен радикал, хидроксид. Това е особено важно за здравето на мозъка. Благодарение на тези действия мелатонинът може да предотврати развитието на много заболявания от настинки до рак.

Тъй като мозъчните неврони са една от основните мишени на свободните радикали, мелатонинът може да инхибира развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес