Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасности, които ни дебнат покрай басейна

18 май 2021, 08:51 часа

Посещението на плувния басейн е приятен и разхлаждащ начин да прекарате уикенда през горещото лято. Често емоцията около него ви завладява и забравяте, че е необходимо повишено внимание, когато сте на плажа. Дебнат ви очевидни опасности и такива, за които не предполагате. За да бъде дългоочакваната лятна отпуска приятна, изпълнена само с мили спомени и щастливи усмивки, бъдете внимателни.

1. Слънчевото изгаряне е опасно

В стремежа си да придобиете красив златист загар или наслаждавайки се на приятните часове около водата често забравяте да използвате продукт със слънцезащитен фактор достатъчно често. Последиците са ясни – болезнено изгаряне и невъзможност да се излежавате спокойно на шезлонга през следващите няколко дни. Последиците във времето, причинени от парещото слънце, са много по-неприятни и опасни. Слънчевите изгаряния са причина номер едно за рак на кожата. Меланомът, останал неоткрит и нелекуван, бързо се разпространява, дава далечни метастази и може да коства живота ви. Слънцето причинява и петна, бръчки и стареене на кожата, ако не я защитавате правилно, радвайки се на лъчите му. В обедните часове избягвайте слънцето, носете широкопола шапка, останете на сянка и не пропускайте нанасянето на слънцезащитен крем на всеки час-два.

2. Може да се удавите, дори да сте добри плувци

Нагълтване с вода, схващане на крака, удряне при скок от непозволено място във водата – много са причините, които могат да застрашат живота ви, дори да считате себе си да отличен плувец. Не консумирайте алкохол и не се хранете обилно преди плуване и бъдете особено бдителни, ако сте с децата. Миг невнимание може да е причина за неприятни ситуации.

3. Кърлежи и змии ви дебнат в тревата

Дори да са обработени, тревните площи си остават място, на което трябва да сте внимателни. Обработката не означава 100% превенция. А при некачествена обработка тревната площ може да е опасна. Лаймската болест е трудна за  диагностициране, а оставена без лечение е изключително опасна.

4. Гъбични инфекции и бактерии

Избирайте басейни с безупречна чистота и обработка на водата. Ако тя не се дезинфекцира и поддържа щателно, не влизайте в нея. Взимайте душ непосредствено преди и след всяко влизане във водата и се въздържайте от посещение на обществени басейни, ако имате отворена рана.

5. Химикалите във водата

Благодарение на тях басейна се превръща в безопасно място за къпане и се унищожават болести и бактерии. Някои препарати обаче предизвикват дразнене на кожата и очите, ако са предозирани. Хлорът е неблагоприятен за страдащите от астма и може да утежни заболяването им. Други препарати за поддръжка на чистотата и безопасността на водата могат да предизвикат кожни и дихателни проблеми, ако сте алергични. При подобни проблеми предпочитайте морската вода и морския бряг пред басейна. В никакъв случай не поглъщате вода от басейна. Ако не по-сериозни последици, препаратите в нея ще унищожат полезните бактерии в храносмилателния ви тракт, предизвиквайки стомашно-чревни проблеми.

Забавлявайте се разумно, отговорно и внимателно, за да съхраните само цветни, слънчеви спомени от горещото лято.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес