Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасност на всяка крачка: Избягвайте да пиете напитки през сламки

29 май 2023, 17:16 часа
Реклама

Напоследък, когато мислим какво използваме в ежедневието, все повече внимание се обръща на въпроса за екологията и здравето. Една от важните теми беше използването на пластмасови сламки при пиене на напитки. Според експерти има причини да спрем да използваме сламки и да търсим по-екологични алтернативи.

Реклама

Защо не трябва да пиете напитки през сламка?

Екологичен аспект

Еднократните пластмасови сламки се превърнаха в сериозна заплаха за околната среда. Всеки ден милиони сламки се изхвърлят в боклука, като повечето от тях се озовават в океаните, застрашавайки морския живот. Разлагането на пластмасата отнема стотици години, освобождавайки опасни химикали. Премахването на сламките ще ни помогне да намалим пластмасовите отпадъци и да спасим екосистемите на нашата планета.

Kакво означават знаците на пластмасовите бутилки

Здраве и хигиена

Сламките могат да бъдат източник на различни здравословни проблеми. Първо, пластмасовите сламки за многократна употреба съдържат вредни химикали, които при контакт с горещи или киселинни напитки могат да навлязат в тялото. Това е опасност за нашето здраве. Второ, пиенето на напитки през сламка може да увеличи количеството въздух, което навлиза в стомаха, което може да причини дискомфорт и подуване. Нещо повече, използването на сламки може да насърчи неправилното подравняване на устата и да доведе до проблеми със зъбите и венците.

Какво се случва, когато пием вода от пластмасов съд

Какво може да замени пластмасовите сламки?

За щастие има алтернативи на традиционните пластмасови сламки. Една от тях са металните сламки, които могат да се използват повече от веднъж и не съдържат вредни химикали.

Друга алтернатива са биоразградимите сламки, направени от естествени материали като бамбук или нишесте. Освен това, винаги можем да пием напитки директно от чашата или да използваме собствени чаши или бутилки, които са идеални за задържане на течности и минимизиране на еднократната употреба.

Време е да преосмислите навиците си и да загърбите пластмасовите сламки. Премахването на употребата им в ежедневието ни не само допринася за опазването на околната среда, но и влияе положително на нашето здраве. Преминаването към алтернативи е стъпка към по-здравословно и екологично бъдеще.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес