Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата суперхрана - черната леща!

27 август 2022, 12:33 часа

Сицилианската черна леща е много търсена бобова култура. Не е изненадващо, че е включена в специални рецепти, които всеки трябва да опита поне веднъж в живота си.

Може би никога не сте чували за тази специална леща. Може би искате да научите повече по темата и да знаете кои са някои деликатеси, които задължително трябва да опитате. Е, прочетете и ще намерите точно това, което търсите!

Произход на сицилианската черна леща

На първо място е необходимо да се проучи произходът на сицилианската черна леща. Познавайки произхода на тази храна, ще разберете и как да я използвате по най-добрия начин.

Тази леща има много древни корени. Всъщност са открити някои останки от култури от това бобово растение, които датират от 7000 г. пр. н. е. в древните азиатски региони. Тази леща обаче винаги се е отглеждала в Ена и нейната провинция, във вътрешността на Сицилия.

Въпреки уникалния си вкус, тази култура може да се нарече застрашена. Трябва да знаете, че не е никак лесно да можете да отгледате и след това да приберете тази леща. Процесът е дълъг и мъчителен, така че много фермери насочват силите си към други продукти.

Баба готви лещата така и всички у дома я обожаваме

Свойствата на сицилианската черна леща

Черната леща може да даде много ползи на тялото ви. Приемането на черна леща от време на време може да се превърне в истинска панацея за вашето тяло, вашата малка тайна да поддържате винаги форма.

По-специално, тези бобови растения имат антиоксидантни свойства, като успяват да освободят тялото от вредните токсини. Освен това подобно на другите лещи, този черен вариант е богат на желязо и витамин В: ако имате проблеми с ниско кръвно налягане, те могат да направят чудеса.

В сравнение с класическата традиционна леща, видът, идващ от Сицилия, има по-малко мазнини и в същото време може да освободи повече фибри. Накратко, наистина трябва да правите рецепти с тези елементи!

Тайната на вкусната леща е в една съставка

Хранителни стойности на черна леща

Хранителните стойности на черната леща са много ясни, когато се разглеждат на 100 грама продукт. В това количество могат да се получат около 326 Kcal , докато енергийната стойност достига около 1360 Kj .

Мазнините са наистина минимални, около 2 грама, докато при въглехидратите количеството достига до около 56 грама. Белтъците са около 21 грама и накрая солта е 15 мг.

Както със сигурност се досещате, сицилианската черна леща е точно това, от което се нуждаете, ако искате да отслабнете благодарение на здравословна диета.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес