Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма нужда от тестове: Валидни са нови препоръки за витамин D

11 юни 2024, 19:11 часа

Американската асоциация по ендокринология заяви, че няма нужда да се изследва за витамин D или да се вземат специални добавки. Заключенията на лекарите предизвикаха голям отзвук.

След 13 години лекарите признаха, че решението е взето въз основа на минимум данни и недостатъчни изследвания по тази тема. Взето е предвид само влиянието на витамин D върху костите, а не върху сърдечно-съдовата и дихателната система.

До 2024 г. се появяват нови научни трудове за ефектите на витамин D върху здравето. Учените от Mayo Clinic установяват, че здравите хора нямат ясна нетна полза от приема на витамин D.

Въз основа на тези данни ендокринолозите решиха да преразгледат препоръките от 2011 г. Изводите бяха следните: при ниво от 12 ng/ml можем да говорим за сериозна липса на витамин D в организма, при ниво от 30 и повече - достатъчно количество.

Няма смисъл да се приемат добавки за възрастни под 75 години. За да попълните витамин D в тялото, достатъчно е да ядете мазна риба и да излизате на слънце. Не се препоръчва непрекъснато да се правят тестове за витамин D.

Нетната полза от приема на витамин D е само за хора с първоначална концентрация на 25(OH)D под 20-24 ng/ml (50-60 nmol/l), заключават лекарите. Те препоръчват приемането на добавки с ниски концентрации на витамин D само за хора в определени групи.

Какви грешки се допускат при пиене на калций с витамин Д?

Кой трябва да приема витамин D: нови данни

·       За деца под 18 години за профилактика на рахит. Но не е необходимо да се правят тестове.

·       Хората над 75-годишна възраст, тъй като витамин D може да намали риска от смъртност и, което е важно, малки дози са по-добри, но всеки ден, отколкото рядко, но в големи количества. Също така не е необходимо да се правят тестове.

·       Бременни  - не са необходими изследвания. Витамин D намалява риска от прееклампсия, вътрематочна смъртност и преждевременно раждане.

·       Възрастни с висок риск от развитие на преддиабет  - заедно с промени в начина на живот. Витамин D може да намали риска от прогресия на диабета.

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

 „Не срещу хранителните добавки, а срещу тестовете“

Американската асоциация на ендокринолозите се изказа по въпроса за витамин D. Изводите са следните: тъй като ползите от витамин D започват с много малки стойности, а при високи стойности няма допълнителни ползи, тогава не трябва да се пие и няма нужда да се измерва. Но трябва да се обърне внимание на факта, че основният бенефициент на тази препоръка, както се казва, са застрахователните компании. Защото изследването за витамин D е скъпо, а всяко красиво момиче, което идва на годишен преглед, се стреми да си измери D3 за сметка на осигуровките. От това страда бюджетът на стартиращите компании.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес