Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятно природно средство, което помага за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола

17 септември 2024, 07:15 часа

Ново проучване установи, че консумацията на мед е свързана с по-ниски нива на кръвната захар на гладно.

Те също така установиха, че яденето на мед също е свързано с по-ниски нива на общия холестерол и триглицериди.

Медът от детелина и непреработеният суров мед изглежда са особено полезни за подобряване на контрола на кръвната захар и нивата на липидите.

Природни средства: Лек с мед и риган при стомашни проблеми

Медът е естествен подсладител, който никога не се разваля, когато е правилно събран и съхраняван – и според нов преглед на изследвания може също да има ползи за кардиометаболитното здраве.

Авторите установяват, че консумацията на мед е свързана с по-ниски нива на кръвната захар на гладно, както и с по-ниски нива на общия холестерол и триглицериди. Това може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Мисля, че посланието от това проучване е, че може да има някои ползи от замяната на някои от добавените рафинирани захари, които вече консумирате с мед.

Чаена лъжичка мед няма да свърши нищо лошо. Въпреки това, обичайното заместване на рафинираните захари с мед с течение на времето може да има някои положителни въздействия върху хората.

Медът от детелина и непреработеният суров мед изглежда са особено полезни за подобряване на контрола на кръвната захар и нивата на липидите. Медът от робиния, който се прави от цветен прашец на рожково дърво, също е особено полезен за подобряване на нивата на липидите.

Качеството на доказателствата варира

Авторите на новия преглед са използвали системата за класификация на препоръките, оценката, развитието и оценката (GRADE), за да оценят и синтезират предишни изследвания върху меда.

Медът съдържа витамини, минерали, антиоксиданти

Необходими са още изследвания, за да разберем защо медът влияе на кръвната захар и липидите на гладно.

Въпреки че медът се състои основно от нерафинирана глюкоза и фруктоза захари, той съдържа и други съединения, които могат да имат кардиометаболичен ефект.

Медът също така съдържа вода и следи от цветен прашец, витамини, минерали, като калий и магнезий, и антиоксиданти. Освен това съдържа някои фитохимикали като флавоноиди, които може да играят роля в положителното му кардиометаболично въздействие.

Медът има и пребиотични свойства, което означава, че осигурява източник на храна за полезните бактерии в червата. Здравословните нива на полезни бактерии могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото ви, което може да намали риска от определени здравословни състояния.

Заболявания като диабет, сърдечни заболявания и артрит са възпалителни състояния.

Замяна на рафинирани подсладители с мед

Въпреки че изглежда, че медът има някои хранителни предимства, той все още съдържа много захар и е с високо съдържание на калории.

Медът е по-калоричен на супена лъжица от рафинираната захар. Той има 64 калории на супена лъжица, в сравнение с 49 в захарта. Ако използвате много, това може да се добави. Но медът е малко по-сладък на вкус от захарта, така че по-малко количество може да осигури същата сладост, което означава, че може да сте в състояние да използвате по-малко.

Медена вода: Какви са ползите за здравето и кой може да я пие

Хората биха могли да добавят мед към обикновеното кисело мляко, вместо да ядат предварително подсладено кисело мляко или да слагат мед на палачинки или вафли. Могат да използват мед в чай ​​вместо захар или върху препечен хляб вместо сладко. Можете да подсладите овесена каша с мед или да използвате мед в домашно приготвен дресинг за салата.

Можете също така да замените рафинираната захар с мед в някои печива, въпреки че това може да повлияе на външния вид, вкуса, текстурата и времето за печене. Замяната на мед с рафинирана захар може да работи по-добре в някои рецепти, отколкото в други.

Ако хората смятат да заменят меда със захар при печене, обикновено се препоръчва за всяка чаша мед, използвана за заместване на захарта, течностите да бъдат намалени с 1/4 чаша и температурата на фурната да бъде намалена с 25 градуса.

За да научите повече стратегии за наслаждаване на мед, докато развивате цялостен модел на здравословно хранене, Laing насърчава хората да говорят с регистриран диетолог.

Никоя отделна храна, включително няколко супени лъжици мед всеки ден, няма да гарантира подобряване на здравето, когато се вземат предвид други ключови фактори за начина на живот. Индивидуалните хранителни нужди са специфични и варират в зависимост от възрастта, здравословното състояние и употребата на лекарства. Регистриран диетолог-диетолог може да ви помогне да включите меда във вашия модел на хранене по начин, който поддържа вашето здраве и отразява личните предпочитания, културни традиции и бюджет.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес