Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайната употреба на тиксото в домакинството

25 декември 2021, 14:40 часа

1.            Тиксо за оцеляване

Ако нямате ролка тиксо като част от основното си оборудване за къмпинг, направете го веднага!

Самозалепващата лента има безкрайни приложения, когато сте сред природата. Направата на компас от тиксо и малко корк е малък и лесен пример, но по-практичен и реалистичен пример е използването на тиксо, за да направите шина, ако се нараните.

2.            Отстраняване на брадавици

Много особено приложение на тиксото е използването му при отстраняване на брадавици.  WebMD го изброява като нискорискова алтернатива на третирането с киселина или течен азот, но е задължително да се консултирате с дерматолог и в никакъв случай да не си назначавате сами подобни процедури.

3.            Почистване на косми

Ако имате четириноги космати приятели, тогава знаете сизифовата задача, която изисква да поддържате дивана чист. За щастие, има голяма вероятност да имате ролка тиксо някъде наблизо.

Откъснете лента от тиксо и я навийте хлабаво около ръката си с лепкавата страна навън. Плъзнете лентата върху тъканта на дивана. Космите на домашните любимци ще залепнат за нея и ще  изчезнат от дивана.

Залепващата лента може да се използва и върху дрехите, за да се отстранят власинките или космите. Като използвате същия метод като при дивана, завъртете част от тиксо около ръката си с лепкавата страна навън. Натиснете или завъртете получената лента през дрехите си, за да премахнете повърхностните косми, за по-упорити косми можете да опитате да задържите тиксото и да го плъзнете по косъма на тъканта.

4.            Лепенка срещу мехури

Разтъпкването на нови обувки може да бъде доста болезнено, твърдостта на обувките може да протрие място на петата на крака ви и да създаде възпалено място, което в крайна сметка може да доведе до мехури. Адхезивните превръзки могат да работят, но са склонни да се трият и рядко една превръзка покрива засегнатата област. Бърза алтернатива е да покриете областта на петата с тиксо или преди да се появи мехур, или в допълнение към превръзка след това.

Силното лепило на тиксото и повърхността на обувките го правят добър избор за защита на краката ви, когато носите болезнени обувки. Надяваме се, че новите ви обувки могат да бъдат разтъпкани бързо и няма да има нужда от тиксо след първите няколко носения.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес