Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Науката отговаря: Полезен ли е студеният душ за здравето?

24 юли 2024, 22:01 часа

Може да сте виждали хора да влизат в студени морета или ледени бани, твърдейки, че това е добро за здравето на сърцето, възстановяването на мускулите, стреса и др.

Вижте още: Три животни, които могат да откриват болести при хората - от рак до Паркинсон

 Тази практика е известна като потапяне в студена вода, един вид криотерапия или студена терапия – която може да се използва за медицински или терапевтични цели по различни начини. Това може да стане чрез лед, вода или въздух, включително криохирургия, компреси с лед за подуване или чрез ледени бани за различни цели, включително възстановяване от физическа активност или намаляване на стреса.

Има дълга история на хората, които се потапят в студена вода заради предполагаемите ползи за здравето, датираща от древна Гърция – и с това много изследвания на този тип студена терапия. В съвременните времена някои хора се чудят дали студените душове, по-приемлива форма на тази тенденция, също могат да работят.

Има най-малко 100 проучвания, някои от които са отпреди десетилетия или имат методологични проблеми и повечето имат малък брой участници, които обикновено са здрави млади възрастни“, каза Саймън.

Но експертите имат идеи за това как студените душове биха могли да работят въз основа на научните и анекдотични доказателства, които съществуват, добави той.

Психично и сърдечно здраве

Саймън вярва, че повечето ползи от студения душ идват от психологическия процес на адаптиране и преодоляване на стреса – в този случай студената вода.

Хората не преминават от нула до 60 само при студен душ. Те обикновено трябва да се адаптират към тях, така че има елемент, при който тялото ви може да се справи със стресова среда“, каза той.

Тази теория е в съответствие с резултатите от някои проучвания със студен душ. Участниците, които са се къпали във вода с температура от около 10 до 14 градуса по Целзий - до една минута на ден в продължение на две седмици - съобщават за по-ниски нива на стрес от контролната група, според проучване от 2022 г., публикувано в списание Current Psychology. Ползите бяха по-големи, когато участниците се изкъпаха след няколко кръга на дихателна техника, включваща дълбоко дишане, издишване и задържане на дъха.

Саймън взема студен душ веднъж или два пъти седмично, което според него му е помогнало да стане по-активен като цяло, защото практиката го принуждава да преработи „страданието“.

Студеният душ може също да подобри настроението и енергията или умствената бдителност, както е изпитала д-р Рейчъл Рийд, физиолог по упражнения в Атина, Джорджия.

Чувствате се малко развълнуван и се смята, че това се дължи поне отчасти на повишаването на (невротрансмитерите) епинефрин, норепинефрин и допамин“, обяснява тя.

Тези психологически ползи може също да са основна причина някои хора да смятат, че студеният душ намалява болката им, за което психологическият стрес е основен предиктор, казва Саймън.

По време на екстремна студена терапия температурният шок може да стресира сърдечно-съдовата система за кратко време, повишавайки кръвното налягане, сърдечната честота и дишането, казват експертите. Но тази хиперактивност може да доведе до подобрен кръвен поток, защото тялото трябва да работи, за да се върне в нормалното си състояние и да се затопли, каза Рийд. Студеният душ теоретично може да има същия ефект до известна степен.

 Въпреки това хората със сърдечно-съдови проблеми, проблеми с кръвообращението, сензорни проблеми – като болестта на Рейно или невропатия – или диабет не трябва да се къпят, без първо да говорят с лекар, казват експертите. Същото важи и за бременни жени, хора, които наскоро са претърпели операция или са под въздействието на алкохол или наркотици, каза Рийд.

Хората са умирали от опити за студена терапия, каза Саймън, така че този отказ от отговорност е сериозен и не трябва да се пренебрегва.

Вижте още: Лекар: 6 добавки, които никога не трябва да приемате, ако сте над 60 години

Подкрепа на имунитета

Студеният душ също може да помогне за укрепване на имунната система. В проучване от май 2014 г. авторите тестват дали имунната система на малка група холандци може да бъде подобрена чрез практикуване на медитация, дълбоко дишане и студени душове в продължение на 10 дни. Когато авторите прилагат бактериалната инфекция чрез инжекция, участниците в проучването, които използват уелнес техники, имат по-малко симптоми. Тези участници също произвеждат повече противовъзпалителни химикали и по-малко възпалителни протеини в отговор на инфекция.

Но Саймън не е сигурен, че този резултат е изцяло положителен, тъй като последните изследвания започнаха да предполагат, че намаляването на възпалителния отговор към временно заболяване може да удължи или предотврати възстановяването, каза той. Хроничното възпаление, а не острото възпаление, е най-големият проблем, каза Саймън. Холандското проучване също не отразява индивидуалната ефективност на трите техники: медитация, дълбоко дишане и студен душ.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес