Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите заместители на месото: Храни, богати на растителни протеини

26 март 2022, 13:40 часа
Реклама

Диетолози посочиха най-добрите растителни източници на протеин в менюто.

Защо протеинът е задължителен в менюто

Протеинът е строителен материал за всички клетки в нашето тяло, както и основа за химичните процеси. Той също така играе ключова роля във функционирането на имунната система. Мускули, кръвоносни съдове, тъкани на вътрешните органи, кръвни клетки, антитела, ензими и хормони - всичко това е в тялото ни благодарение на протеините.

Диетолозите препоръчват да се консумират протеини всеки ден и добавят, че изобщо не е необходимо да се яде много месо или риба, за да си ги набавим. Можете също така да си набавите важния елемент и от растителните продукти.

Естествени храни, богати на протеини

Диетоложката Елена Зайцева препоръчва да се ядат растителни и животински протеини в съотношение 50/50. Честно казано, животинският протеин е по-полезен за тялото, тъй като е по-лесен за усвояване и превръщане в аминокиселини. Но ако поради сериозно хронично заболяване (например хронична бъбречна недостатъчност) лекарите забраняват да се ядат храни, богати на животински протеини, тогава те могат да бъдат заменени с растителни протеини. Можете също да правите това и докато сте на пост или на диета.

От какви храни можете да си набавите растителен протеин?

Бобови растения (фасул, грах, соя, нахут, леща, мунг). Те съдържат огромно количество растителен протеин, който се усвоява от тялото на 80 %. Те също имат много мазнини 2-4 %, нишесте 38-34 %, диетични фибри 6-12 %.

Зърнени храни (овес, пшеница, ориз, царевица, ечемик). Те насищат тялото не само с протеини, но и с цял набор от есенциални микро- и макроелементи. Но в същото време зърнените храни съдържат глутен в различни концентрации, пъм който може да сте алергични. Можете да избегнете тази нежелана реакция, ако консумирате елда и киноа.

Соя. Соевите зърна съдържат до 50 грама протеин на 100 грама продукт, което е два пъти повече от съдържанието на протеин в месото.

Гъби. Според Елена Зайцева не е случайно това, че ги наричат ​​„месото“ на вегетарианците.

Гъбите са богати на аминокиселини. Например, те съдържат 18 аминокиселини. Най-богатите на протеини гъби са сушените. Този метод на преработка увеличава съдържанието на протеини 10 пъти, отбелязва специалистът.

Ето че дори и тези, които не харесват месото, лесно могат да си намавят така необходимите им протеини.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес