Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вредните: Кои храни съдържат най-много захар?

24 юни 2024, 12:11 часа

Захарта е неразделна част от много храни, които ядем ежедневно. Въпреки че всеки знае, че прекомерната консумация на захар е вредна, мнозина дори не осъзнават кои храни са с особено високо съдържание на този продукт.

Реклама

Кои храни съдържат най-много захар?

  • Сладки напитки

Не е изненада, че газираните и сладките напитки като цяло не ни правят по-здрави. Мнозина обаче не осъзнават напълно колко сериозна вреда могат да причинят на тялото.

Когато пием подсладени напитки, глюкозата веднага навлиза в кръвния поток, което се отразява негативно на кожните рецептори и производството на колаген. Така може да се появи възпаление по лицето и тялото дори след една чаша. Повишените нива на инсулин могат да доведат до инсулинова резистентност, което увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Топ 15 храни, които смъкват кръвната захар

Изследване на учени от университетите в Бристол (Англия) и Бангор (Уелс) показа, че редовната консумация на газирани напитки намалява чувствителността на вкусовите рецептори, което се отразява на възприемането на вкусовете като цяло.

Газираните напитки съдържат въглероден диоксид, който създава мехурчета, успокояващи транспортирането на глюкозата в кръвта. Такива резки скокове в нивата на глюкозата са изключително вредни и необичайни за нашето тяло.

В допълнение, консерванти, фосфорна киселина, оцветители, кофеин и други компоненти, които често се включват в сладките газирани напитки, са вредни и неестествени за тялото.

Тези напитки са истински инсулинови бомби със закъснител: в момента може да не почувствате никаква вреда, но с течение на времето рецепторите свикват с високото ниво на захар и тялото изисква все повече и повече сладкиши. С течение на времето се развива вид пристрастяване и обикновената вода престава да бъде вкусна.

Изглежда, че сокът е по-здравословен от лимонадата, но в пакетираните сокове липсват витамини, които бързо се разрушават и трудно се стабилизират. Освен това консервантите, включени в състава им, пречат на този процес. Например, чаша гроздов сок съдържа толкова захар, колкото четири понички, така че тялото възприема сока като пълноценно хранене.

От какви храни се повишава най-много кръвната захар?

Прясно изцеденият сок също не е същото като пресните плодове. Например, когато ядем ябълка, получаваме не само фруктоза и сок, но и фибри от кората и пулпата, които смекчават скоковете на глюкозата.

„Здравословните“ напитки с витамин С често са само маркетингов трик. Компонентите в състава им могат да взаимодействат помежду си, създавайки опасни за здравето вещества. Например, комбинацията от натриев бензоат и аскорбинова киселина (витамин С) може да освободи канцерогени.

Когато избирате напитки, не забравяйте, че захарите включват не само бялата захар, но и нейните производни: фруктоза, лактоза (млечна захар), малтоза и други.

  • Подсладители от синтетичен произход

Мнозина, започвайки пътя към правилното хранене, заменят обикновената захар с подсладители. Това обаче е само измама за мозъка: има усещане за сладост, но тялото не получава глюкоза. Продуктите със синтетични подсладители намаляват чувствителността на рецепторите към сладкото, което ни кара да консумираме повече захар и нейните заместители.

Тези продукти причиняват повече вреда на кожата и тялото като цяло, отколкото обикновената захар. С течение на времето тялото изисква все повече и повече сладко, за да го вкуси, което води до прекомерна консумация на захар и заместители на захарта.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес