Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-високото дърво на планетата

07 април 2022, 16:25 часа

На Земята са пуснали корени и се изхранват от почвата ѝ няколко трилиона дървета - които почистват въздуха ни от въглеродния двуокис и са част от огромното царство на флората на нашата планета. Сред 60 000 различни дървесни видове обаче изпъква един, чиито размери са наистина удивителни. Това е секвоята.

Реклама

Днес именно една секвоя, която дори си има собствено име – Хиперион, е най-високото живо дърво в света. Неговата височина е 115.6 метра. Намира се в парка „Редууд“, Калифорния. Точното му местоположение все още не се разкрива на посетителите на парка, за да се предпази дървото от всякакъв вид човешка дейност.

Хиперион е екземпляр от вида Sequoia sempervirens (вечнозелена секвоя). Гигантското дърво е открито през лятото на 2006 г. от природоизпитателите Майкъл Тейлър и Крис Аткинс. Диаметърът му на нивото на гърдите на възрастен човек (1.4 м) е повече от 4.84 метра. Дървото е открито в отдалечена част на националния парк, купена за федералното правителство през 1978 г. от администрацията на президента Джими Картър.

Съзнателно е решено да не се публикува точното местоположение на Хиперион. Това е предприето, за да не се получи така, че потенциалният туристически поток, който без съмнение ще се устреми към тази местност, да увреди или направо да унищожи екосистемата, в която гигантското дърво е живяло от векове. Общият обем на дървесината на Хиперион е в размер на 502 кубически метра, а предполагаемата му възраст е между 700 и 800 години.

Според изследователите по-нататъшният растеж на дървото е сериозно застрашен от дейността на кълвачите, които увреждат ствола на самия му връх. За в бъдеще бързорастящата секвоя Хелиос (114.58 метра през 2015 г.) може да надмине Хиперион. До неотдавна разликата между тях е била около 1.2 метра.

Възрастта от около 800 години за една секвоя означава, че Хиперион е все още доста младо дърво и може да расте още по-високо. Последното обаче е под въпрос именно заради активната дейност на кълвачите – поради което се отваря възможността растежът на секвоята Хелиос в същия резерват да продължи с по-бързи темпове и с времето това дърво да изпревари Хиперион.

Интересно е, че името Хиперион е дадено на дървото далеч неслучайно. В древногръцката митология Хиперион се наричал един от титаните, които се борели срещу Зевс и другите богове на Олимп - а буквалният превод на името „Хиперион“ от гръцки означава „много висок“.

Все пак, понятието „най-високото дърво в света" е твърде относително. За да бъде информацията обективна, е необходимо да се премери височината на всичките дървета, растящи на нашата планета - което очевидно е доста трудно, по-точно, направо невъзможно. Така, че има вероятност в отдалечени и труднодостъпни кътчета на Земята да растат видове дървета, чиято височина надхвърля тази на Хиперион.

Според учените най-голямата височина на едно дърво не може да бъде прекалено голяма и се ограничава до 125-130 метра. Решаващите фактори тук са гравитацията и енергийната система: на голяма надморска височина потокът на влага и хранителни вещества от земята в короната става проблематичен поради прекомерното увеличаване на обема на дървото.

 

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес