Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-късата река в света

30 март 2022, 13:00 часа

Репруа - това е името на най-късата река в света, разположена близо до най-известния курорт на Абхазия, град Гагра. Дължината й е само 18 метра. Тоест можете да обиколите цялата река за двадесет до тридесет секунди.

Ширината на тази река не надвишава 10 метра, а дълбочината й е около 30 сантиметра в най-дълбоката си точка. Ясно е, че не става за плуване - водата в тази река е необичайно студена.

Защо този воден поток има статут на река? Този географски обект наистина има всички необходими характеристики:

  • Има устие, защото през своите 18 метра се влива в Черно море;
  • Има извор – Репруа произхожда от една от карстовите пещери;
  • Това е източник на вода в Гагра и близките градове.

Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

Реката води началото си под скала на брега и се влива в Черно море. Тя се захранва от подземни води на пещери и карстови разломи на масива Арабика. Река Рапруа може да се нарече поток, но доста бурен воден поток извира изпод скалата със скорост от 2 кубични метра в секунда (2 тона вода в секунда). Такъв голям воден поток, който никога не е пресъхвал от 1902 г., направи възможно изграждането на водохващане за град Гара на река Рапуа.

Репруа захранва целия град със своите води. Според експерти водата в реката е с най-висок стандарт на чистота. Реката се попълва благодарение на оттока от множеството пещери, разположени по склоновете на високопланиското плато Арабика. Тук тече вода от пещерите Куйбишевская и Крубера-Вороня. Самото плато Арабика е на около 12 км от брега и е интересно, защото тук се намират най-дълбоките пещери в света.

Най-голямата зоологическа градина в Европа

С тази река е свързана и красива абхазка легенда, според която водите на река Репруа са сълзите на три сестри близначки, дъщери на подземен дух. Древна легенда разказва, че преди много векове край Черноморието е живял подземен дух, който имал син и три дъщери близначки. Синът на подземния дух и неговите доблестни войни защитавали пътя към Абхазия. Подземният дух им изковавал оръжия, които ги правели непобедими, а сестрите близначки готвели храна и шиели дрехи. Понякога сестрите излизали на повърхността на земята през отворите на три пещери. Когато подземният дух умира, нямало кой да изкове нови оръжия, а синът му и неговите съратници загинали в битка. След това сестрите заплакали горчиво и от сълзите им се образували реките Репруа, Аникхамц и Багерепста.

Топ 10 на най-старите манастири в България

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес