Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите естествени решения при безсъние

26 август 2024, 17:20 часа

Съвременните научни изследвания показват, че най-малко 90 процента от хората страдат от недостатъчни хранителни вещества, необходими за насърчаване на съня, което е важно за редица аспекти на здравето.

Още: Съвети и трикове: Можете ли да замразите диня

Недостигът на тези компоненти се свързва с безсъние, мускулни контракции, стрес, пред менструални синдроми и лошо сърдечно здраве. Ако подозирате, че страдате от безсъние, по-долу ще намерите изброени пет храни, богати на тези важни елементи, които можете лесно да включите в ежедневната си диета.

Спанак

Спанакът е страхотен зеленчук, който лесно можете да включите в ястията си, когато е възможно. Спанакът е богат на минерали. Билките като спанак съдържат значителни количества фибри, фолат, калий и витамини А, С, Е и К.

Включете го в плодови и зеленчукови сокове, сосове или салати. Техният вкус не само ще бъде обогатен, но и полезните вещества ще бъдат разнообразени.

Шоколади

Много експерти по хранене смятат, че хормоналните цикли при хората причиняват дефицит на определени минерали. Какаото на прах е отличен източник на тези минерали, но ако не можете да го намерите, тогава не забравяйте да консумирате черен шоколад.

Според проучвания, колкото по-висок е процентът на какао в шоколада, толкова по-добре ще бъде за вашето здраве.

Тиквени семки

Тиквените семки са друг вкусен и питателен източник. Можете да закупите тиквени семки пакетирани или да ги съберете пресни от самата тиква.

Почистете ги и ги запечете във фурната с малко канела и сол. След това можете да ги включите в различни ястия, като започнете от плодови и зеленчукови сокове, десерти или пици.

Авокадо

Има един плод, който се среща абсолютно навсякъде, това е авокадото. Този плод се комбинира много добре с различни храни, като се започне от сладки картофи, яйца, ориз и боб. Освен това авокадото е фантастичен източник на здравословни мазнини.

Тъмен ориз

Още: Помагат ли ядките за здравето на сърцето и каква е препоръчителната доза

Кафявият ориз не съдържа глутен, така че не трябва да се избягва дори от хора, които имат висока чувствителност към глутен. Кафявият ориз е богат на фибри и протеини и се комбинира много добре с различни зеленчуци. Може да се консумира няколко дни в седмицата.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес