Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

10 май 2024, 05:45 часа

Лютата чушка халапеньо е открита за първи път от ацтеките, които, вместо да я ядат, я изсушават и пушат. Този вид чушки съдържа съединение, наречено капсаицин, което при правилна консумация може да бъде мощен съюзник за много здравословни проблеми.

Още: Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Разкриваме ползите, които ще извлечете, ако включите тази чушка в менюто си.

Може да отслабнете

Проучванията показват, че можете да увеличите вашата ефективност при изгарянето на мазнините и да намалите апетита си, като консумирате чушки халапеньо.

Можете да предотвратите различни инфекции

Светът използва подправките и билките като средство за консервиране на храната от дълбока древност. Това, което много хора не знаят обаче, е, че проучванията са открили много антимикробни свойства в лютите чушки.

Поради това има различни инфекции, които могат да бъдат предотвратени с помощта на чушки халапеньо, като възпалено гърло, бактериален кариес и инфекции на синусите.

Можете да се преборите с болката, причинена от мигрена

Един от начините да се възползвате от чушката халапеньо е като използвате съдържащия се в нея капсаицин като спрей за нос. Проучванията показват, че когато прилагате този спрей в ноздрите си, ефектът му срещу мигрената и главоболието е изключително силен.

Можете да се борите с диабета

Научно доказано е, че капсаицинът е в състояние да понижи нивата на глюкозата в кръвта, като увеличава нивата на инсулина. По тази причина чушката се бори с диабета.

Още: 4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Можете да се отървете от хипертонията

Изследвания върху животни показват, че тази съставка може да отпусне кръвоносните съдове, да понижи кръвното налягане и дори да помогне на всички, които страдат от хипертония.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес