Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мит ли е вредата от използването на микровълновата печка?

28 декември 2022, 11:01 часа
Реклама

В средата на миналия век в научния свят се случи истинско откритие - те изобретиха устройство за затопляне на храна за много кратко време. Историята на изобретението и най-разпространените митове за микровълновата фурна.

История на изобретяването на микровълновата фурна

6 декември 1945 г. Американският инженер Пърси Спенсър патентова изобретението си: микровълнов радиатор за затопляне на храна. Спенсър е производител на радари. Един ден, докато тества магнетрон, микровълнов генератор, шоколадов блок се разтопи в джоба му:  и всичко започна от това. Освен това, на една от срещите, инженерът изрази идеята за готвене на магнетрона. Ръководството го одобрява и фирмата започва работа по устройство за затопляне на храна.

През 1947 г. е представена първата микровълнова печка в света. Тя е тежала 300 кг. Поради размера и цената малко хора са можели да си позволят такова устройство, но след 20 години има микровълнов бум: в САЩ цената на фурната падна до 400 долара и е станала компактна. Сега почти във всеки дом има микровълнова печка, защото е удобна.

12 изобретения, за които да благодарим на жените

Вредна ли е микровълновата фурна?

Физикът Юрий Проценко разказва дали микровълновите фурни са безопасни и на какъв принцип работят:

„Една молекула, независимо как е поставена вътре във веществото, тя ще се върти в една посока, а ако промените посоката, в другата. Тя ще произвежда такива движения приблизително 2,5 милиона пъти в секунда. Температурата е мярка за вътрешна енергия - това е колко бързо се движат молекулите в дадено вещество. Съответно водата започва да се движи много бързо. Следователно храната с повече вода се загрява по-бързо."

Микровълните са една форма на електромагнитна енергия, точно като радиовълните.

Изобретатели, убити от своите изобретения

Микровълновата фурна излъчва ли радиация?

„В микровълновата печка няма радиация. Там, разбира се, честотата е висока, но тази честота не е достатъчна“, казва физикът Юрий Проценко.

Храна от микровълнова фурна: полза или вреда

Друг от най-разпространените митове за микровълнова е, че всички хранителни вещества губят свойствата си след устройството.

„Храната не губи нищо, защото в микровълновата фурна, директно вътре, няма процеси, които биха могли да повлияят директно на структурата на молекулите. Тоест, молекулите могат да се въртят, но не могат да променят нещо вътре в самата молекула “, казва физикът.

Въздействието на микровълновата фурна върху човешкото тяло

Заслужава обаче да се отбележи, че нагряването на някои видове пластмаса всъщност може да бъде вредно. Някои химикали могат да попаднат в храната при нагряване, така че е най-добре да използвате керамични или стъклени съдове.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес