Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медици разкриха дали са вредни електронните цигари

05 март 2023, 15:46 часа

Бездимните алтернативи на обикновените цигари промениха отношението към употребата на тютюн. Те не генерират дим и премахват други неудобства, свързани с пушенето, но могат ли да се считат за по-здравословни? Обясняваме разликите между обикновената цигара и нейните електронни заместители.

По какво се различават електронните цигари от тютюневите?

За да започне да произвежда дим, цигарата трябва да се запали. Тютюнът започва да се нажежава при температура от около 800°С. При тази температура се образува дим, съдържащ никотин, който предизвиква пристрастяване. 
Електронните цигари са устройства, които не изискват използването на открит пламък, тъй като течността или тютюневите патрони се нагряват от нагреватели, захранвани с батерии.
Електронните цигари могат да бъдат разделени на две продуктови групи. 
Това са електронни цигари за специални течности с определено съдържание на никотин и нагреватели за тютюн. Течност на основата на пропиленгликол се излива в нагревателната камера на електронната цигара, която се нагрява до температура, позволяваща производството на аерозол. Течността съдържа определена концентрация на никотин и химикали за вкус и аромат.

13 вреди от електронните цигари

Загряващите устройства за тютюн работят по подобен начин, но вместо синтетична течност имаме тютюневи патрони. Те са специално проектирани - изглеждат като обикновените цигари, с тази разлика, че са по-къси. 
Касетите съдържат истински тютюн - приготвен по начин, който създава аерозол със специфичен аромат. Тютюневият патрон се поставя в нагревателната камера на нагревателя. Тя се загребва върху керамичен нагревател, който нагрява тютюна до температура не по-висока от 350 ℃ и я поддържа през цялата сесия. При тази температура се получава съдържащ никотин аерозол, който по вкус наподобява на истински тютюн. Важното е, че при тази температура тютюнът не изгаря. 

Означава ли това, че електронните цигари са по-здравословни?

Разликата между дима и аерозола е фундаментална - той не съдържа катран, но е важно да се помни, че все пак е летливо вещество, съдържащо никотин. Производителите на нагреватели за тютюн твърдят, че благодарение на разработената от тях технология количеството на вредните вещества в аерозола е намалено с 95% в сравнение с цигарения дим. 
Следователно може да се направи изводът, че аерозолът е по-малко вреден за здравето. Лекарите обаче предупреждават да не се мисли толкова оптимистично - употребата на електронни цигари и нагреватели за тютюн не е здравословна.
Изследванията върху вредността на цигарите се провеждат от десетилетия и ние знаем точно какъв е ефектът на активното и пасивното пушене върху човешкия организъм. 

Електронните цигари и нагревателите за тютюн са сравнително ново изобретение и все още не са проведени дългосрочни проучвания, които да могат да се сравнят с тези, които имаме за вредата от цигарите.

Можем обаче да цитираме позицията на изследователи от Портландския държавен университет (САЩ), които са доказали, че аерозолът от електронните цигари съдържа канцерогенен бензен. Той е по-малко, отколкото в цигарения дим, което не променя факта, че попада в организма на потребителите на електронни цигари.

Ползите от вейпинга или по-безопасно ли е пушенето на електронни цигари

Електронните цигари и нагревателите за тютюн са разработени, за да заменят нормалните цигари. Тяхната функция е да доставят в организма на пушача никотина, към който той е пристрастен. 
Фактите са следните - аерозолът не е дим и има различен химичен състав. Знаем, че той не съдържа висока концентрация на катран, който е най-вреден. Това обаче не означава, че вдишването на аерозоли е здравословно, те съдържат много други вредни вещества - преди всичко силно пристрастяващия никотин.

Как никотинът влияе на човешкия организъм?

Пристрастяващото вещество в цигарите е никотинът, но пушачите поглъщат много други вредни вещества "в процеса на пушене". Цигареният дим се състои от повече от 4000 летливи химични вещества. 80 % от обема му са азот, кислород и въглероден диоксид. В цигарения дим има около 40 вещества, които се считат за особено опасни за здравето. Проучванията показват, че вдишването им причинява рак.
Никотинът е алкалоид, който се съдържа в тютюневите листа. Той е невротоксин, който има стимулиращо действие. Той стимулира отделянето на адреналин и това кара пушачите да не изпитват глад. 
Малко количество никотин има и аналгетичен ефект, но ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане. Никотинът е отрова, която се използва, наред с други неща, в инсектицидите.
Отравянето с никотин е много опасно, поради което съдържанието на никотин в тютюневите изделия се контролира. Не съществува риск от никотиново отравяне при пушите, но са докладвани много случаи на опасно отравяне при хора, които постоянно се намират в задимени помещения

Електронните цигари са по-пристрастяващи?

Електронните цигари и нагревателите за тютюн не могат да се разглеждат като изход от пристрастяването. Напротив, те могат да доведат до по-силна зависимост. Особено като се има предвид, че липсата на дим и други неудобства, свързани с пушенето на цигари, ни карат да използваме заместители по-често.
Липсата на дим не е причина електронните цигари да се възхваляват като здравословна алтернатива на пушенето. Ако искате да откажете цигарите, не се заблуждавайте, че електронният заместител ще ви помогне да го направите. По-скоро това е решение за тези, които не желаят или не могат да се откажат от никотина, но търсят бездимни алтернативи на обикновената цигара.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес