Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъхат на бедност: 7 неща, които никога не трябва да държите в дома си

28 май 2024, 22:06 часа

Може би ще се изненадате, но тези неща не само не придават чар на интериора, но и показват липсата на вкус и въображение у собственика.

Реклама

Жилището може да разкаже за вас много повече, отколкото можете да си представите. Ето защо, за да не се объркате и да не бъдете, меко казано, бедняк, просто огледайте внимателно жилището и се отървете от онези неща, които поевтиняват и развалят целия интериор.

Големи огледала и мебели с огледални повърхности

Професионалистите в своя бранш не съветват никого да купува големи огледала, обрамчени с оригинални рамки, като казват, че наличието на такива огледала на странни и необичайни места са вулгарни, във всеки смисъл на думата. Да, и желанието да се оглеждаш във всички ъгли също, съгласете се, не е съвсем нормално.

Особено ужасно изглежда огледалото на тавана в спалнята. Или пък гардеробът с огледални врати там. Огледалните мебели като цяло са ужасно непрактични, защото е трудно да си представим човек, който от сутрин до вечер ще полира стъклото или лъскавата повърхност, за да се отърве от отпечатъци, прах и други замърсявания.

Няма нищо по-потискащо от размазания лак, който просто крещи за нехайството на собственика и евтинията на интериора.

Сатенено спално бельо

Кой е измислил, че сатененото спално бельо е признак на лукс? Всъщност всички експерти твърдят в един глас, че наистина богатите хора никога няма да покрият леглото си с подобна безвкусица и ще предпочетат висококачествени изделия, изработени от памук, лен или смес от тези два материала.

Но наистина добрата коприна е друг въпрос. Вярно е, че тя също е много скъпа.

Стилно и евтино: 5 идеи за създаване на ефектен интериор с малък бюджет

Много плюшени играчки

Не забравяйте, че плюшените играчки са приемливи само ако имате деца. И то само до определена възраст. Леглото на една тийнейджърка, обсипано с плюшени мечета и други животни, предизвиква по-скоро не емоции, а недоумение. Освен това то е допълнителен прахоуловител, а е известно, че прахът води до различни заболявания.

Интериорните дизайнери предупреждават да не се правят подобни покупки (защото повечето от тези играчки изглеждат евтино и банално) и съветват да се отървете от тези дреболии веднага щом детето ви порасне. Например, можете да съберете всички плюшени играчки и да ги занесете в дом за сираци.

Платна и репродукции на известни картини

Фалшификатът, колкото и умело да е изпълнен, си остава просто фалшификат, който не оцветява интериора ви (а и вас). Що се отнася до печатането на платна, което стана толкова популярно напоследък, дори и най-зашеметяващата картина ще се превърне в грозна евтиния, ако не е поставена в перфектната рамка.

Дизайнерите напомнят, че никой човек от висшето общество или човек, който разбира от стилове и тенденции, не би окачил това нещо на стената си, след като го е намерил на щанда на вездесъщия мебелен салон.

Между другото, плакатите и лозунгите в рамка дизайнерите наричат една от най-грозните тенденции в интериора. А в крайна сметка това е толкова популярна техника!

Изобилието от декоративни възглавници

Декоративните възглавници със сигурност имат право на съществуване, но в ограничени количества. Върху диваните такъв аксесоар изглежда добре, но леглото, върху което има разнообразни възглавници, излъчва нафталин и не е тенденция за дълго време.

Избледнели текстили и старомодни тапицерии

Избледнялата тапицерия на дивана, колкото и да я обичате, изглежда ужасно и поевтинява не само тази мебел, но и целия интериор. Същото важи и за принтове и десени, които са излезли от мода преди няколко години.

Достатъчно е да смените тапицерията, да поръчате стилна калъфка или красиво плетиво. Това е едновременно бюджетно и ще преобрази стаята!

Изпочупени съдове

Потрошените съдове трябва просто да се изхвърлят. Разбира се, това е жалко, но със сигурност не е нещо, което трябва да се цени. Обграждайте се с красиви хармонични неща - това е една от проявите на грижа за себе си. В противен случай не е далеч до пластмасовите чинии в кухнята.

9 начина да освежите интериора на апартамента за няколко дни

Какво казват дизайнерите?

Ако говорим за основните неща, които оскъпяват интериора и веднага се набиват на очи, то на първо място това е старият подход към ремонта. Например опънатите тавани, излятите подове под керамични плочки, различни 3D подове с насекоми, делфини и др.

Второ, неестествените материали: любимите на всички пластмасови панели, имитация на дърво или метал. Сега дизайнерите следват тенденцията "природа в къщата", когато се използват всички нейни елементи. Затова е важно да има естественост.

На трето място, прекаляването с ярките цветове също може забележимо да влоши интериора. В работата трябва да се придържате към следното съотношение: 80% основни цветове (сиво, бежово, кафяво, черно, бяло) и 20% са ярки акцентни петна. Те трябва да се използват, но само в умерени количества! И то в такива елементи, които могат да бъдат заменени, когато успеят да омръзнат. Например текстилни изделия: завеси, възглавници и др.

Друго много важно нещо, което изобщо не се отнася за такова понятие като дизайн - еднотипните елементи на мебелния комплект. Производителите специално произвеждат такива комплекти, за да може потребителят да купи и да не се замисля за нищо.

Трябва да се отбележи, че в днешно време особено популярен става еклектичният стил, при който задачата на дизайнера е да съчетае несвързаното. Така че не се колебайте да експериментирате, но разумно!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес