Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунна нова година - какво трябва да знаем за нея

17 ноември 2020, 12:42 часа

Едва ли някой обича Нова година повече от китайците, защото я празнуват два пъти. Първо, според григорианския календар (в нощта на 1 януари), а след това и според източния. Китайската Нова година е известна още като Лунна нова година.

Тя е най-дълъг празник в Поднебесната империя и други страни от Източна Азия. За разлика от Нова година по григорианския стил, Лунна нова година няма фиксирана дата и всяка година се пада в различен ден.

Но тя винаги е първият ден от второто новолуние след зимното слънцестоене (тоест след 21 декември). В григорианския календар това обикновено съответства на един от дните между 21 януари и 21 февруари. Празникът обикновено продължава 15 дни.

Според китайския календар следваща Лунна нова година е на 12 февруари 2021 година. Празненствата в Китай ще продължат от 12 до 27 февруари. Но официалните почивни дни в страната ще са само седем - от 12 до 18 февруари.

Точното време на настъпването на Лунната нова година

Второто новолуние след зимното слънцестоене ще настъпи на 12 февруари 2021 г. в 00:03 московско време или 05:03 пекинско време. Тогава в Китай няма да празнуват 2021 г., както ще ни ще  направим много скоро, а 4719 година.

Символ на годината

Всяка Лунна нова година в Китай се символизира от комбинация, която се повтаря само веднъж на всеки 60 години. Тази комбинация представлява едно от 12-те зодиакални животни с определен цвят, съответстващ на един от петте елемента (вода, земя, метал, огън и дърво). Китайската 2021 година ще е под символа на Вол и елемента на Метал, а основният цвят ще бъде бял.

Интересното е, че всеки 60-годишен цикъл от Лунната нова година започва с Дървен плъх и завършва с Водно прасе. В момента се намираме в цикъла, който стартира на 2 февруари 1984 г. и ще завърши на 29 януари 2044 година.

Подготовка за Лунната нова година
Според древен мит в началото на всяка нова година китайците са принудени да се скрият от чудовище на име Ниан (в превод от китайски „година“). Счита се, че то се появява в първия ден на празника, за да опустоши всички населени места: да изяде целия добитък и събраната реколта.

За да защитят домовете си от Ниан, китайците ги украсяват предварително с украса от червена хартия, сдвоени надписи и картинки с пожелания за щастие, здраве и дълголетие, а също така окачват червени фенери навсякъде. Легендата за произхода на празника обяснява прословутата китайска любов към червеното.

Според поверията Ниан, който обикновено обича да празнува с деца, е бил уплашен от дете в червени дрехи.

В навечерието на Лунната нова година всяко семейство старателно почиства дома си с убеждението, че по този начин ще се освободи от всеки провал и ще направи място на щастието.

Празнична вечеря

В навечерието на Нова година китайските семейства обикновено се събират около масата, която е отрупана с любимите на всички ястия. Традиционно на трапезата трябва да присъстват месо и риба, както и кнедли (джиаози).

За празничната вечеря всички се събират у дома, дори и ако учат или работят в друго населено място. Всички китайци се стремят да отпразнуват Нова година с родителите си и затова в навечерието на празника в транспорта цари истински хаос.

Празничната нощ завършва с фойерверки и нестинари, за които се твърди, че плашат злите духове.

Първите дни на Лунната нова година

В ранното утро децата поздравяват родителите си, пожелавайки им здраве и щастлива Нова година, а в замяна получават пожелания за бъдещи успехи и червени пликове с пари.

След това цялото семейство поздравява роднини и съседи. 

В Поднебесната империя е прието да се дават подаръци от сдвоени предмети, символизиращи единството и семейната хармония ( числото четири не се препоръчва, тъй като китайците го свързват със смъртта).

Когато китайците отиват в дома на близки или съседи, за да ги поздравят за Нова година е прието да занесат две мандарини, а при напускане на дома им също получават мандарини. Според китайците, този плод е символ на финансовото благополучие.

Празненства

Лунната нова година се посреща с пищни празненства с традиционни танци на улицата. Те включват - танц на лъва (танцьорите, подредени във фигурата на лъв, имитират движенията на животното) и танц на дракона (група от хора държат макет на дракон, който се поклаща с вълнообразни движения).

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес