Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкрива: Как смяната на времето наистина влияе на вашето здраве

24 октомври 2024, 14:39 часа

Лятното часово време приключва на 27 октомври, когато в 4 часа ще върнем часовниците с един час назад. Но дали спечелването на един час сън се отразява на здравето на хората?

Още: Лятното часово време приключва: Какво означава това в астрологията и какво трябва да знаете

Сезонната смяна на часовото време напред и назад може да наруши биологичния часовник на тялото, казва д-р Лоис Кран, експерт по медицина на съня. Промяната на часовника от лятно към стандартно време може да повлияе на способността на човек да се концентрира или да обръща внимание на детайлите.

„Проучванията, направени на различни континенти, показват, че процентът на катастрофите с моторни превозни средства се увеличава след смяната на часовниците в много различни части на света“, казва д-р Кран.

Заедно със смяната на часа идва и по-малко слънце. Ако се борите с тъмнината, д-р Кран предлага да включите светлините, когато се събудите за първи път и да помислите за светеща кутия. Упражненията са друг начин да се приспособите към промяната, казва д-р Кран.

Още: Краят на лятното часово време наближава: Подгответе се с тези лесни стъпки

"Упражненията помагат, като сигнализират на тялото, че е време да тръгне сутрин. Също така, водете възможно най-здравословен начин на живот."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес