Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри кои храни не трябва да се консумират вечер

26 юни 2024, 09:25 часа

Храни с висок гликемичен индекс, мазни и тежки храни, алкохол, цитрусови плодове - това е само част от списъка на това, което не трябва да се консумира преди лягане.

Реклама

Екатерина Ладигина, терапевт и специалист по хранене, ни разказва кои храни е по-добре да избягваме вечер.

Погледнете гликемичния индекс

Гликемичният индекс (ГИ) измерва как определени храни влияят на нивата на кръвната захар за определен период от време. Например храните с висок ГИ предизвикват бързо покачване на нивата на кръвната захар и съответно на инсулина, за да достави глюкоза на клетката.

Колкото по-висок е ГИ на дадена храна, толкова по-бързо трябва да се изразходва енергията от нея. И освен ако човек не отива на вечерен джогинг, най-добре е да избягва храни с висок ГИ по това време. Такива са картофите, белият хляб и други пшенични тестени изделия, оризът, морковите, ряпата, целината и други продукти. Всички те бързо се отлагат на талията, а също така задържат вода в организма, така че е възможно подуване в огледалото и добавяне на килограми на кантара на сутринта.

Вечер преди лягане - какво е най-добре да ядем за отслабване

Избирайте продукти без енергийни стимуланти

Вечерта е времето за подготовка за сън. Ако той е с добро качество, ще има положителен ефект върху здравето и процеса на отслабване. Затова малко преди лягане трябва да ограничите консумацията на продукти, които могат да дадат голям прилив на енергия. Към тях спадат кофеин-съдържащите напитки: кафе, чай, какао, кока-кола и други.

Пушените и сушени продукти, като бекон, пеперони и отлежали сирена, могат да съдържат тирамин. Той произвежда норепинефрин и затова е добър събуждащ фактор преди лягане.

Трябва също така индивидуално да обмислите отлагане на консумацията на червено месо, което съдържа тирозин. То също може да даде на организма допълнителен прилив на енергия. Ето защо, ако човек има проблеми със съня, си струва да опита да яде месо на закуска или обяд.

Следете за съдържанието на калории

Следващите в нашия списък са висококалорични храни, които често се консумират преди лягане. Например 100 грама слънчогледови семки, които са толкова приятни за дъвчене преди филм след тежък ден, съдържат цели 700 ккал. Това на практика са две торти! Ако теглото стои на едно място или изобщо се прибавя, на първо място трябва да се откажете от навиците си да закусвате, сред които са и ядките. Бадемите, кашуто, орехите, ядките макадамия са висококалорични и консумацията им трябва да се ограничи.

Какви храни е най-добре да ядем вечер?

"В допълнение към универсалните препоръки си струва да се посъветваме да проучим и индивидуалните особености на организма. Например пикантната и люта храна може да предизвика киселини и стомашно разстройство, което ще се отрази негативно на качеството на съня. Същото се отнася и за цитрусовите плодове и други кисели храни. Също така трябва да ограничите консумацията на алкохол вечер.

Въпреки че предизвиква сънливост, той може да наруши структурата на съня ви, като го направи по-малко дълбок и възстановяващ. Що се отнася до формулата на идеалната вечеря, най-добрият вариант би бил салата и парче нетлъста риба или бяло птиче месо, приготвени с ограничено количество олио", обобщава Екатерина Ладигина.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес