Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Какви огромни ползи ни носи 1 кофичка кисело мляко на ден

20 октомври 2024, 08:30 часа

Българското кисело мляко е емблема на страната ни пред света, лек и цяр, чиито уникален състав, полезни бактерии и ползи превръщат консумацията на 1 кофичка кисело мляко на ден в рецепта за отлично здраве. Популярна по света е задължителната съставка на киселото мляко – Lactobacillus bulgaricus, открита от д-р Стамен Григоров – български микробиолог и лекар, останал завинаги в световната история и медицина с това свое откритие. Бактерията носи името на страната ни, нейната родина, и е една от ключовите причини за неоспоримите ползи за здравето, които предоставя 1 кофичка кисело мляко на ден. Съществено е обаче да имате предвид, че говорим за истинско кисело мляко, такова, което съдържа единствено прясно мляко, подквасено, а не сухо мляко, сгъстители, вода и други примеси, които значително намаляват цената на киселото мляко, правят го по-достъпно, но намаляват и качеството и ползите от продукта. И тъй като организации, заети с изследване на продуктите, предлагани  в търговската мрежа, често алармират за некачествени такива и за прекомерно количество водно съдържание в млечните продукти, ако хапвате кисело мляко за здраве, горещо ви препоръчваме да си го подквасите сами, за да сте сигурни, че 1 кофичка кисело мляко на ден ще достави на организма ви всички онези огромни ползи за здравето, които лекарите обещават. А какви са те?

1 кофичка кисело мляко на ден и ще бъдете в цветущо здраве

Киселото мляко е подходящо дори за страдащите от непоносимост към лактоза, защото захарта в него се разгражда частично от бактериите, което минимизира риска от подуване, спазми и диария, свързани с нетолерантност към лактозата. Най-важна сред тези бактерии е Lactobacillus bulgaricus, която носи единствено и само ползи на организма, която прави възможно подквасването на родното кисело мляко и която е първият открит в света естествен пробиотик. Естествено, че една от ползите на киселото мляко се дължи именно на нея, но това не е единствената причина 1 кофичка кисело мляко на ден да влияе толкова благотворно върху здравето. В традиционната индийска медицина го считат за панацея и лекуват абсолютно всичко с кисело мляко, но ние ще се ограничим до безспорно, научно доказаните ползи от киселото мляко, сред които са:

Още: С прясно или кисело мляко - с кое да правим заливката за мусака

-          1 кофичка кисело мляко на ден допринася за здравето на костите

Киселото мляко е вкусна рецепта за здрави кости и превенция на остеопорозата. Това негово ценно и лечебно свойство се дължи на богатото съдържание на калций, цинк и витамини от група В, всички с ключова роля за костното здраве. Ако в готовия продукт е добавен и витамин Д, то киселото мляко наистина се превръща в панацея за здравето на костите на възрастните хора,  които страдат от дефицит на слънчевия витамин, поради заседналия им начин на живот и ограничения престой на открито под слънчевите лъчи. Лекарите сочат, че редовната консумация на кисело мляко при възрастните хора се свързва с по-слаба костна резорбция и повишено отлагане на калций в костите, тоест с по-здрави кости.

-          1 кофичка кисело мляко на ден подобрява имунитета

Значителна част от имунната система се намира в стомаха и червата, следователно здравето на храносмилателната система е гаранция за цялостно здраве.Кофичка от ценната храна на трапезата държи лекаря далеч, защото е естествена бариера срещу вируси и сезонен грип.

Още: Защо киселото мляко НЕ трябва да се яде с плодове?

-              1 кофичка кисело мляко на ден нормализира функциите на  стомаха и червата

Киселото мляко съдържа култури от пробиотици (добри бактерии), които укрепват чревния имунитет, и е ефективно средство за справяне със синдрома на раздразнените черва или по време на възстановяване от гастроентерит.

 - 1 кофичка кисело мляко на ден предпазва дамите от женски неволи и гъбични инфекции

- Киселото мляко е ценен източник на протеини, който, консумиран ежедневно в количество около кофичка, намалява риска от диабет и свързани с възрастта когнитивни увреждания.

Още: Помага ли киселото мляко при киселини

- 1 кофичка кисело мляко на ден редуцира апетита към сладки храни, съдържащи захар, и желанието за прием на нездравословни количества кофеин. Това помага при управление на теглото и подобряване на сърдечно-съдовото здраве. 

С консумацията на кисело мляко трябва да внимават само страдащите от алергия към тази вкусна, пълноценна и полезна за здравето храна.

За да се възползвате от здравословните предимства на киселото мляко, избирайте продукти с доказано качество или си го подквасвайте сами, като се стремите да консумирате кофичка на ден за отлично здраве.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.medicinenet.com/what_happens_if_you_eat_yogurt_every_day/article.htm 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес