Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коренът на това растение подобрява храносмилането и поддържа здрав черния дроб

14 юли 2024, 17:06 часа

Цикорията (Cichorium intybus) е универсално и богато на хранителни вещества растение, което от векове се използва в традиционната медицина и кулинарията. Полезните му свойства обхващат редица ползи за здравето - от подпомагане на храносмилането до потенциална способност за борба с рака.

Здраве на храносмилателната система

Едно от най-забележителните предимства на цикорията е високото ѝ съдържание на инулин. Инулинът е вид пребиотични фибри, които насърчават растежа на полезните бактерии в червата. Това може да засили храносмилането и да подобри цялостното здраве на червата.

Като насърчава здравословния чревен микробиом, цикорията помага за предотвратяване на запек, поддържа редовното изхождане и може да облекчи симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS). Освен това инулинът подпомага усвояването на минерали като калций и магнезий, допринасяйки за по-доброто здраве на костите.

Вместо кафе: 5 причини да започнете да пиете цикория

Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Цикорията е богата на антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди, които се борят с оксидативния стрес в организма. Тези съединения помагат за неутрализиране на свободните радикали, като намаляват възпалението и риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак. Противовъзпалителните свойства на цикорията са особено полезни при състояния като артрит, при които възпалението играе важна роля за болката и увреждането на ставите.

Здраве на черния дроб

Коренът от цикория традиционно се използва за поддържане на здравето на черния дроб. Той съдържа съединения като лактукопикрин и лактуцин, които имат хепатопротективни свойства. Тези съединения подпомагат детоксикацията на черния дроб, насърчават елиминирането на токсините и подобряват цялостната му функция. Редовната консумация на цикория може да помогне за предпазване на черния дроб от увреждане, причинено от токсини, включително от алкохол и някои лекарства.

Контрол на кръвната захар

Цикорията може да бъде особено полезна за хората, които се борят с диабет или преддиабет. Инулинът в цикорията помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като забавя усвояването на глюкозата в червата. Това води до по-постепенно освобождаване на захарта в кръвния поток, като предотвратява скоковете в нивата на кръвната захар. Освен това ниският гликемичен индекс на цикорията я прави подходяща храна за диабетици, като подпомага дългосрочното управление на кръвната захар.

Цикория - лекар разкри как тя влияе на кръвното и кръвната захар

Сърдечно-съдово здраве

Цикорията подпомага и здравето на сърдечносъдовата система. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на цикорията спомагат за намаляване на риска от атеросклероза - състояние, което се характеризира с втвърдяване и стесняване на артериите. Доказано е, че инулинът от цикория понижава нивата на LDL холестерола ("лошия" холестерол), като същевременно поддържа или дори повишава HDL холестерола ("добрия" холестерол). Този баланс е от решаващо значение за здравето на сърцето, като намалява риска от инфаркти и инсулти.

Управление на теглото

Включването на цикория в диетата може да помогне за регулиране на теглото. Високото съдържание на фибри в цикорията допринася за усещането за ситост, като намалява общия прием на калории. Това може да бъде особено полезно за тези, които искат да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Освен това е установено, че екстрактът от корен на цикория подобрява метаболизма на мазнините, което допълнително подпомага усилията за намаляване на теглото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес