Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време след прием на алкохол можете да шофирате

04 октомври 2024, 19:00 часа

Когато шофьорът е пил вечерта и на сутринта не се чувства с махмурлук, той смята, че е добре и може да седне зад волана.
 
Водачите трябва да помнят, че сядането зад волана в нетрезво състояние е незаконно и застрашава не само вашата безопасност, но и безопасността на другите участници в движението. Можете не само да платите глоба, но и да загубите шофьорската си книжка или автомобила си.

Колко дълго алкохолът се задържа в кръвта?

Когато шофьорът е пил вечерта и на сутринта не се чувства с махмурлук, той си мисли, че всичко е наред и може да седне зад волана. Но е необходимо да се вземе предвид фактът, че независимо от общото състояние, дозата алкохол в кръвта може да бъде висока.

Още: Нарколозите назоваха сериозно погрешно схващане за махмурлука

Количеството алкохол в кръвта зависи от три неща:

- количеството алкохол, което сте изпили;
- кога е станало това;
- начина, по който организмът се освобождава от алкохола.

Теглото на водача, полът, състоянието на черния дроб, метаболизмът, стресът, количеството храна и др. - всички тези фактори са отговорни за скоростта, с която алкохолът се елиминира от организма. Ето защо лекарите препоръчват да се избягва шофирането дори когато сте изпили няколко питиета.

Възможно ли е да изтрезнеете след сън?

Още: Как влияе алкохолът на мозъка – помага или пречи?

Не. Дори да спите до вечеря, дозата алкохол в кръвта ще остане висока. Силните кофеинови напитки, като чай или кафе, също не са ефективни, а контрастният душ само ще ободри шофьора, но няма да премахне алкохола от кръвта.

Как различните видове алкохол се елиминират от организма

Бира

Ако изпиете 500 мл бира, съдържанието ѝ в кръвта ще бъде нулево след 2-2,5 часа. Ако изпиете 1 литър бира, пълното ѝ изхвърляне от организма ще отнеме 4-4,5 часа, а 1,5 литра бира ще бъде изхвърлена от организма едва след 7 часа.

Още: На каква възраст консумацията на алкохол е най-опасна?

Вино

Ако се консумират 100 ml вино, алкохолът ще изчезне от кръвта за 1,5 часа. Ако са изпити 500 ml, пълното му елиминиране ще стане след 7,5 часа. Елиминирането на една бутилка вино отнема около 10,5 часа.

Водка

Организмът отделя 100 ml водка за 4 часа. Ако изпиете 300 ml, това ще отнеме 14 часа. Но за да изключите 0,5 литра водка, са ви необходими около 24 часа.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес