Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко на брой са държавите в Северна Америка

01 декември 2023, 15:13 часа

Обграден от Северния ледовит океан на север, Атлантическия океан на изток, Тихия океан на запад и с Южна Америка и Карибско море на юг, Северна Америка се отличава със своите уникални държави и география. Общият брой на държавите в Северна Америка е 23. Нека разгледаме подробно три от най-значимите – Съединените щати, Канада и Мексико.

Колко на брой са държавите в Южна Америка

Съединените американски щати

Съединените щати, с население от над 328 милиона души, са не само най-многолюдната, но и третата по големина държава в света по суша, след Русия и Канада. Историята на САЩ датира от 1776 г., когато те обявяват независимост от Великобритания. Оттогава САЩ се развиват като могъща нация и заемат водеща роля в международните отношения. С богата история и разнообразна култура, те привличат вниманието на света с икономическата, политическата и културна си сила.

Канада

Канада

Канада, втората по големина държава в Северна Америка, разполага с население от малко над 37 милиона души. Като федерална парламентарна демокрация и конституционна монархия, Канада има богата история, което започва през 1867 г., когато три британски колонии образуват една федерация. С развита икономика и висок стандарт на живот, Канада привлича вниманието си със своята красива природа и културно разнообразие.

На какъв език говорят в Южна Америка - испански или португалски?

Мексико

Мексико, третата по големина държава в Северна Америка по брой население – над 126 милиона души, е най-южната страна на континента. С дълга история, което включва древни цивилизации като олмеките и маите, Мексико се превръща в колония на Испания през 1521 г. и по-късно придобива независимост през 1821 г. Днес, Мексико е федерална република със силна икономика и значително влияние в региона.

Знаете ли в кой континент има най-много държави?

Северна Америка, със своите 23 държави, представлява богата и разнообразна мозайка от история, култури и идентичности. Трите най-големи държави – Съединените щати, Канада и Мексико, играят ключова роля в световната икономика и политика. Общата им сила и влияние правят Северна Америка ключов играч в съвременния свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес