Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко аспирин се слага на туршията?

06 септември 2023, 20:00 часа

Въпреки че туршията е традиционна за страната ни кулинарна наслада, без която много българи не сядат на масата през зимата, името ѝ е с персийски произход – произхожда от „торш“, което в превод от персийски език ще рече кисело. Наистина в туршията се отличават кисели нотки, но знаем ли на какво се дължат те? Имат ли общо с горчивия аспирин, който ѝ слагаме, или неговата задача е съвсем друга? Колко аспирин се слага на туршията и защо се слага аспирин вижте в статията.

Какво представлява туршията и какви са ползите от консумацията ѝ?

Преди да разберем колко аспирин се слага на туршията и с какво предназначение е, нека си припомним защо е полезно да поднесем туршия на трапезата и какво благотворно влияние на организма и за здравето ни осигурява консумацията ѝ.

Туршията е естествено ферментирал продукт и като такъв тя доставя полезни бактерии на стомашно-чревния тракт, грижейки се за здравето му и правилното му функциониране. Други ползи от консумацията на туршия са:

Ето как да направите най-вкусната туршия така, че да си оближете пръстите!

  • Доставя на организма букет от витамини и минерали – нещо, което е лесно да се досетите, като се има предвид, че съдържа разнообразие от зеленчуци.
  • Системната консумация на туршия помага за поддържането на нормални нива на кръвната захар. Проучванията доказват, че туршията, както и останалите ферментирали храни, подобряват здравословното състояние и редуцират неприятните симптоми и оплаквания на страдащите от диабет тип 2.
  • Хапването на туршия е вкусен начин да се поддържа холестеролът в нормални граници.
  • Натрият и калият, присъстващи в саламурата на туршията, се считат за добър балансьор на  електролитите в тялото, с което подпомагат подобряването на хидратацията.
  • Туршията е полезна за имунната система, което вероятно се дължи на богатото съдържание на витамин С в основните ѝ съставки. Витамин С заедно с другите мощни антиоксиданти в туршията имат още една полза за здравето – те заедно с рибофлавин, фолат, тиамин, срещащи се във ферментиралите храни,  помагат за намаляване на оксидативния стрес, увреждащ тялото на клетъчно ниво.

Подобна е ползата от консумацията на всички ферментирали храни като киселите краставички например.

Туршията е не само полезна, тя е наслада за сетивата. Сред най-популярните и обичани туршии на трапезата ни са селската и царската, като можем да се насладим и на други видове, но броят на различните туршии у нас е много по-малък от този в Иран например, където стотиците видове туршия се приготвят според повода, празника, обичая или причината да се поднесе туршия на масата.

Бабината рецепта за туршия от зеле и моркови - ще си оближете пръстите

У нас туршията се приготвя традиционно през късната есен за зимата в редица домове особено по селата, макар да се наблюдава тенденцията и в големия град да е модерно да си приготвиш домашна вкусна туршия – наслада за небцето и мезе за питието през студените месеци. Това води до по-голямо търсене на рецепти за туршия и до все по-често задаване на въпроса колко аспирин се слага на туршията. Онези домакини, които са запретнали ръкави и приготвят туршия за първи път, търсят трескаво отговора на този въпрос, както и информация защо се използва аспирина и какво е предназначението му в туршията.

 

Колко аспирин се слага на туршията?

Аспиринът – най-популярният медикамент против висока температура, настинка, мускулна треска и грип, е в друга роля в туршията – в тази на консервант. Ако искате туршията да не се развали, да не стане лигава, да не омекне, да съхраните зеленчуците хрупкави и свежи, добавете аспирин към саламурата. Така се създава високо киселинна среда, която предотвратява развитието на бактерии и запазва зеленчуците.

Остава да разберем колко аспирин се слага на туршията. Тъй като днес повечето домакини правят туршия не в бидоните на село, а в модерната кухня в града, те използват буркани за туршията си – по-лесно се съхранява, сервира, приготвя и прибира за зимата. Ето защо ще ви кажем какво е количеството аспирин, което е необходимо за буркан туршия от 800 грама – това са 2 таблетки от лекарството, като е най-добре то да е традиционното и обикновеното, което се продава в аптеката. Аспиринът заедно с оцета в маринатата правят туршията кисела и ѝ придават този великолепен вкус, съхранявайки зеленчуците хрупкави, за да зарадвате небцето си, когато и да отворите буркана.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес