Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-голямата змия в света?

24 април 2022, 17:10 часа
Реклама

Когато говорим за змии, има само две реакции към тях – ужас или любопитство. Съскащите създания не оставят никого безразличен. Хората или изпитват страх от тях, или ги обожават. Ако сте любопитни да разберете коя е най-голямата змия в света, продължавайте да четете.

Когато си задаваме въпроса коя е най-голямата змия в света, следва да уточним какво разбираме под голяма – най-силната, най-тежката, най-дългата или? Ще ви запознаем с всички тях и с тайните, скрити в огромните им студени тела.

Коя е най-голямата змия в света, когато под голяма визираме дължина?

Най-дългата змия в света е мрежестият питон, който може да достигне внушителната дължина от почти 7 метра. Теглото му също е внушително. Едрите екземпляри могат да достигнат до теглото на зрял мъж – 75 килограма. Мрежестият питон не е отровен и се храни с животни – примати, прасета, други бозайници и гризачи. Може да го срещнете в Азия, като трудно се забелязва въпреки внушителните си размери, тъй като окраската му помага да се слее с околната среда и да бъде незабележим за враговете и плячката си.

Коя е най-голямата змия в света, когато под голяма визираме тегло?

Най-тежката змия, претеглена в света, е зелената анаконда. Тя впечатлява и с огромна дължина, но най-отличителният ѝ белег е именно теглото, което може да достигне до почти 100 кг. Съвсем не следва да ни изненадва, че тя с лекота може да се храни с ягуари и елени, макар да предпочита по-дребни животни като риби и птици. Потоци и блата в тропическите гори са любимите местообитания на зелената анаконда, която също като мрежестия питон е неотровен вид.

Коя е най-дългата змия в света, която е отровна?

Кралската кобра може не само да ви уплаши с вида си, но и да ви убие. Тя е най-дългата отровна змия, чиято отрова е силна. Обикновено достига 4 метра, макар да има и регистрирани по-дълги екземпляри – до малко над 5 метра. Интересен факт за кралската кобра е, че с удоволствие се храни и с… други змии освен с гризачи и птици, които са любима и основна част от менюто ѝ.

Коя е най-голямата змия в света, когато под голяма визираме тегло, която е отровна?

Сред отровните змии, които ужасява хората не само с размерите си, но и с отровата си, най-тежка е диамантената гърмяща змия, която се среща в САЩ. Теглото ѝ достига до 7 килограма, с което тя изобщо не може да се мери със 100-килограмовите зелени анаконди, но отровата ѝ е ужасяваща.

Когато се питаме коя е най-голямата змия в света, винаги следва да си спомним филмите с огромни съскащи чудовища. Те съвсем не са случайни. Змиите могат да достигат до внушителни размери, всяващи ужас дори у любителите на тези влечуги.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Човекът, който прекара 72 часа с отровни змии, за да докаже, че са приятелски настроени

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес