Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой забравен българин има паметник в Брюксел?

22 юни 2024, 11:13 часа

Ще ви разкажем историята на един смел българин, който оставя значителен отпечатък в историята на Белгия и в чиято чест е издигнат паметник в столицата на ЕС. Неговото име не е широко известно - това е Тодор Ангелов, бащата на Свобода Бъчварова. Открийте повече за него и причината паметникът му да краси Брюксел.

Реклама

Кой е Тодор Ангелов

Роден в Кюстендил през 1900 година, той завършва местната мъжка гимназия. Вдъхновен от анархистките течения и привлечен от комунистическите идеи, активно участва в стачки и протести за подобряване на условията на работниците. През септември 1923 година се включва в Септемврийското въстание в района на Сандански. Активността му в различни протести и стачки го прави мишена на българските власти. Обвинен за атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година, той е принуден заедно със семейството си да емигрира във Виена.

Емиграция

Първоначално се установява в Австрия, но отново се сблъсква с проблеми. Публикува във вестник "Македонска дело", контролиран от ВМРО. Поради опасенията на ръководството на организацията, че той разкрива прекалено много вътрешна информация, е принуден да напусне Виена. Премества се във Франция, където работи сезонна работа, но продължава да участва в местните анархистки структури. Поради активността му там, се налага да се премести в Белгия. Там става член на Белгийската комунистическа партия и представител на българите членове на партията.

Испанската гражданска война

Той се включва като доброволец в Испанската гражданска война, като става част от известния батальон "Георги Димитров", където мнозинството от членовете са българи. По време на битките получава рана на лявата ръка, която изисква болнично лечение. Въпреки нараняването си, продължава да служи като доброволец, изпълнявайки канцеларски задачи. Придобил значително име сред левите сили, след гражданската война се установява в Белгия. В този период започва и Втората световна война.

Тодор Ангелов - герой в Белгия

Активно участва в съпротивата срещу окупационното немско правителство и е виден член на Белгийската комунистическа партия.Емблематични за Белгия остават действията му по спасяване на хиляди евреи. Разбирайки, че са изготвени списъци за подлежащите на депортация евреи, цялата организация се включва в спасяването им и преместването им на сигурно място.

Тодор Ангелов обединява усилията си с Шарл Рохман, един от най-известните партизански командири. Те избират двама души, които успяват да се представят за немци и да проникнат в централата на Гестапо в Брюксел. След това трябва да унищожат всички документи, свързани с бъдещата операция по депортиране на евреите. Тези действия на комунистите в Белгия привличат сериозно вниманието на немците.

Като един от лидерите на съпротивата, Тодор Ангелов бързо привлича вниманието на Гестапо и през януари 1943 година е заловен. Цели седем месеца е държан в единична килия и разпитван, за да издаде своите другари. След като не успяват да го пречупят, той е разстрелян на 30 ноември 1943 година.

Как белгийците почитат неговата памет

  • Обявен посмъртно за герой на Белгия
  • Получава 4 ордена за заслуги към Белгийската държава
  • През 80-те години се построява негов паметник в Брюксел със съдействието на българското посолство
  • Всяка година му се отдава почит на 30 ноември - датата на неговата смърт
Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес