Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да яде къпини?

26 август 2021, 09:20 часа

Къпините са не само един от най-полезните, но и от най-подценяваните плодове. Експертите са категорични, че в тях се съдържа изобилие от хранителни вещества, но въпреки това те трябва да се консумират в ограничени количества.

Къпините са сред малкото плодове, които запазват пълния спектър от хранителните си вещества дори и след замразяване. През летните месеци може да ги консумираме пресни, а през зимните - замразени или под формата на сладко и различни плодови напитки.

Научно доказано, че къпините укрепват имунната система, подобряват функционирането на нервната система и намаляват нивата на стрес. Освен това те са първенци по съдържание на уникални антиоксиданти, които предпазват от рак.

Възможно е да се консумират по време на диета, тъй като в 100 грама от тях се съдържат малко над 40 калории.

Кой не трябва да яде къпини?

За определени хора къпините не са най-добрата опция. С особено внимание към консумацията им трябва да подходят пациентите с алергии.

Съветът на диетолозите към тях е първо да консумират само няколко плодчета, за да проверят за наличието на алергична реакция.

Къпините не трябва да се консумират в големи количества дори и от напълно здравите хора, тъй като могат да доведат до стомашни неразположения.

Консумацията им трябва да се избягва и от хора с проблеми във функционирането на храносмилателните органи.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес