Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой компот е най-подходящ за разхлабване?

12 юни 2024, 14:22 часа
Реклама

Запекът е често срещано разстройство на функциите на храносмилателната система. Той е симптом на редица заболявания, но може да се наблюдава и при здрави хора, породен от банални причини като заседнал начин на живот, недостатъчен прием на вода, стрес или бременност, поради което не е нужно да се тревожите излишно преди срещата с лекаря ви.

Запек, породен от заболяване, изисква лечение на основното заболяване, за да се избавите и от запека, докато този от липса на движение изисква само да отделите малко време за себе си и да осъзнаете, че  движението е здраве и е време да се раздвижите.

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Независимо от причините за запека той може да бъде повлиян благоприятно от промяна в начина на хранене. Продуктите, които слагате на трапезата си, оказват въздействие върху стомаха и червата ви и могат да доведат като до стомашно-чревни разстройства, така и до запек. Правилното хранене е в основата на здравето на стомашно-чревния тракт, а здравето на стомаха е важно за имунитета, тъй като там се намира значителна част от… имунната система на човека.

Независимо от причините за запек усещането за подут корем и тежест не е най-приятното особено в сезона на късите топове и банските, така че сме сигурни, че ще се радвате да разберете как да се справите със запека само с компот. Кой компот е подходящ за разхлабване и какви рискове поражда запека са теми, които са важни.

Рискове при запек

Недостатъчната физическа активност, намаляването на приема на фибри и вода, затлъстяването, напредването на възрастта са свързани с повишен риск от запек като  особено податливи са дамите. За да сте мотивирани да търсите подходящия компот за разхлабване или друго средство, съдържащо фибри, което да осигури нормалното функциониране на стомаха и червата и да подпомогне изхождането, ще ви запознаем с основните рискове за здравето и самочувствието, които поражда запека. Сред тях са:

  • хемороиди – болезнени и нарушаващи качеството на живот,
  • ректално кървене,
  • анални фисури (разкъсвания на кожата около ануса),
  • ректален пролапс, който е най-опасния от посочените и други. 

Особен риск поражда хроничният запек, който не се лекува. Оставен без лечение, запекът може да има неприятни дългосрочни здравословни последствия.

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

Кой компот за разхлабване да изберете?

Компотът е полезен за разхлабване не само заради плодовете и фибрите в него. Високото му съдържание на вода също оказва благотворно влияние върху тялото и подпомага изхождането особено ако причината за запека е неадекватен прием на течности. Ако не пиете достатъчно вода, запекът е реална опасност.

Замествайки водата с компот, ще бъдете по-мотивирани да увеличите приема на течности, тъй като ще ви е по-приятен вкусът. Спрете се обаче на компоти без захар и различни вредни добавки, а най-добре пригответе си домашни компоти с подсладители, за да не предизвика захарта други здравословни проблеми и да се разболеете, опитвайки се да се лекувате.

Сред компотите, препоръчвани при запек, са:

-          Първенецът в това отношение е компотът от сини сливи. Пълни с фибри, подпомагащи храносмилането, те съдържат захарния алкохол сорбитол, който има слабително действие, така че пациентите, страдащи от запек, е добре да имат буркан с компот от сини сливи под ръка.

-          Компотът от круши също помага при запек.

-          Специалистите препоръчват и консумация на компот от ябълки, вишни или кайсии, ако страдате от този проблем.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес