Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-здравословният заместител на солта?

29 юли 2024, 15:35 часа

Количеството сол, което може да се консумира дневно, е около 5 грама, което е равно приблизително на 1 чаена лъжичка.

Преработените храни съдържат големи количества натрий; дори безалкохолни напитки, сладолед или бисквити, които са сладки храни. Натрият представлява 39.34% от състава на солта, другото е 60,66% хлор – затова химическото й название е „натриев хлорид“. Ето защо е крайно препоръчително винаги да четете етикета и да избягвате консумацията на продукти с количества, равни или по-големи от 400 мг натрий на 100 г храна, особено в случай на хипертония (високо кръвно).

Д-р Татяна Занин ни съветва следното. 

Как да консумираме по-малко сол?

За да намалите приема на сол, опитайте следните лесни и елементарни мерки:

- не слагайте солница на масата;

- не добавяйте сол към храната, без първо да я опитате;

- избягвайте консумацията на готови преработени храни, като пакетирани закуски, пържени картофи, подправки на прах и кубчета, готови сосове и колбаси;

- избягвайте консумацията на консервирани храни;

- не използвайте мононатриев глутамат, присъстващ в сос Worcestershire, соев сос и готови супи;

- винаги използвайте кафеена лъжичка за измерване на солта вместо обичайната „щипка“ с пръсти.

Учени казаха защо са нужни заместители на солта

Заместители

Например, лук, чесън, магданоз, див лук, риган, кориандър, лимон и мента.

Гомазио, известно също като сусамова сол. Тази подправка има ниско съдържание на натрий и е богата на калций, здравословни масла, фибри и витамини от група В.

Билки

Те са най-известният заместител на солта за подправяне на храни. Риган, розмарин, босилек, див лук и магданоз са чудесни алтернативи за добавяне на вкус към храните вместо солта. Риганът е отлична подправка за ястия на скара и яхнии, а розмаринът може да се използва в задушени ястие и печива, тъй като тази ароматна билка подсилва вкуса си, когато е изсушена.

Подправки

Сред най-често срещаните са червен пипер, шафран, чесън, индийско орехче и чер пипер. Освен, че намаляват добавянето на сол към вашите ястия, подправките са полезни и за здравето, тъй като оказват противовъзпалително и антибактериално действие.

Пиперът съдържа фибри, калций, желязо и дори магнезий - като поръсите тази подправка върху ястията си, освен вкус ще получите разнообразие от минерали.

Куркумата е богата на куркумин, мощен антиокислител, а също така и прави ястието ви по-цветно.

Лимонов сок

Освен че е добър източник на витамин С, използването на лимонов сок като алтернатива на солта е чудесна идея за подсилване на вкуса на храната. Съчетава се с почти всичко: пиле, риба, зеленчуци и дори десерти.

Лекар разкри 11 продукта, с които да заместите вредната сол

Джинджифил

Джинджифилът има висока степен на антиокислителна сила и храносмилателни свойства. Можете да го настържете и да го добавите към храната. Той има леко пикантен и в същото време сладък вкус, затова е подходящ за всевъзможни различни ястия - от супи до десерти.

Саликорния (морски боб, морски аспержи)

Това е растение, което все повече се използва като алтернатива на солта, защото е природно леко солено. Процентът на естествено присъстващия в саликорнията натрий е нисък. Наситена е с калций, калий и магнезий и също така има антиокислителни и противовъзпалителни свойства. Отлична е за подправяне на месо, риба, морски дарове или салати и може да се използва свежа, консервирана или на прах.

Независимо дали сте в процес на намаляване на солта в менюто си или просто търсите нещо ново, за да подправите ястията, тези заместители на солта са чудесен начин да добавите вкусове към трапезата си. Солта продължава да бъде най-често срещаната подправка, добавяна към храната - проблемът е, че често консумираме твърде много от нея. Диетолозите могат да ви помогнат да направите по-добър избор и да намалите консумацията на сол във вашата кухня.

Внимание! Статията е информативна. Предпазвайте се от самолечение и се допитвайте винаги до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес