Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е д-р Виктор Чанг: Лекарят, който дари много хора с нови сърца

21 ноември 2023, 10:39 часа
Реклама

На 21 ноември Google Doodle отдава чест на австралийския хирург от китайски произход - д-р Виктор Чанг. Днес се навършват 87 години от рождението му, но не са много хората, които знаят колко важни и революционни нововъведения в медицината е инициирал той.

По този повод ще ви разкажем малко повече за Виктор Чанг, който си отива едва на 54 години, но завинаги променя света на медицината чрез разработването на достъпна изкуствена сърдечна клапа и осъществява успешни сърдечни трансплантации.

Още: Някои симптоми, които могат да са признак за сърдечно заболяване

Кой е д-р Виктор Чанг

Роден е на 21 ноември 1936 г. в Китай. Смята се, че след като вижда как майка му умира мъчително, решава да се занимава с медицина. През 1951 г., когато Виктор е на 15 години, за да избегне политическите сътресения в Хонконг по това време, баща му го качва на параход за Австралия. През 1962 г. се дипломира в университета в Сидни с бакалавърска степен по медицина и хирургия.

Започва обучението си в ординатура в болница "Сейнт Винсент" и след това работи в няколко болници по света. През 1972 г. се завръща в Австралия и става кардиоторакален хирург в болницата "Сейнт Винсент" в Сидни. Започва работа по разработката на изкуствена сърдечна клапа, която е значително по-евтина от предходните модели. Така тя става глобално достъпна за използване в животоспасяващи процедури.

През 1984 г., десет години след като асистира при трансплантация на сърце в болницата "Сейнт Винсент" в Сидни, Виктор става ръководител на екип, който извършва това, което се счита за първата успешна трансплантация на сърце в Австралия. Пациент е Фиона Кут, която по време на операцията е едва на 14 години. Две години по-късно Кут получава още една сърдечна трансплантация и става е най-дълго оцелелият реципиент на сърдечна трансплантация в Австралия.

Медицинските успехи на д-р Виктор Чанг

Медицинските постижения на д-р Виктор Чанг са отличени и с различни награди, които служат като свидетелство за неговите успехи. През 1999 г. д-р Чанг е номиниран посмъртно за Австралиец на века на наградите People's Choice Awards. През 1986 г. той получава и най-високото австралийско отличие - "Спътник на Ордена на Австралия".

През 1984 г. той основава фондация "Виктор Чанг", която финансира обучението на хирурзи от Югоизточна Азия, които да се специализират в съвременна сърдечна хирургия и по-конкретно в сферата на сърдечните трансплантации. Безвъзмездни средства получават и програми, които изследват иновациите в сърдечната хирургия. 

В чест на наследството на д-р Чанг през 1994 г. е основан Изследователският институт, който носи неговото име. Институтът продължава да се занимава с намирането на лекарства, превенция и диагностични средства за сърдечносъдови заболявания и до ден днешен.

Убийството на д-р Виктор Чанг през 1991 г. смая Австралия и се смята за едно от най-известните в историята на страната. Чанг е погребан с държавни почести.

Още: Металните трактори на Пъркинс: Лекарите смятали, че тези метални пръчки могат да излекуват всичко

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес